Gezien

Home » 2009 Diversen » Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam

Archief

Kalender van berichten

december 2007
M D W D V Z Z
« nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Weblogstatistieken

  • 61.250 hits

Amsterdam, 30 december 2007

We komen aan op metrostation Waterlooplein. Bij de Stopera gaan we via een fraaie brug de Amstel over. In de Amstelstraat richting Rembrandtplein lopen vooral buitenlandse toeristen. De terrasstoelen die ‘s zomers op het Rembrandtplein staan, staan er nu niet. De Reguliersbreestraat eindigt bij het Muntplein. Rechtdoor kom je op de Singel met de bekende toeristische bloemenmarkt. Wij gaan linksaf over de Vijzelstraat.

Amsterdam_2

In het gebouw van voorheen de ABN-Amrobank, de Bazel, is nu het Stadsarchief van Amsterdam. We gaan een trap af om daarna door twee zeer dikke kluisdeuren te gaan. Aan het eind van twee galerijen is een deur. Aan de andere kant van die deur is een mini-bioscoopje. Er draaien daar films over Amsterdam in de 20-er en 30-er jaren. Erg leuk om te zien hoe de Berlage-brug officieel werd geopend. Weer terug naar boven is een tentoonstelling met de naam Het aanzien van Amsterdam.  Hier zijn plattegronden en schilderijen van de stad te zien in de Gouden Eeuw en daarna. Op de oudste kaarten zie je nog niet de bekende Amsterdamse grachten. De meeste kaarten en tekeningen zijn gemaakt vanaf het IJ, dat wil zeggen dat de onderkant van de kaart dan het noorden is, in plaats zoals je zou verwachten het zuiden. Op een tekening zie je Amsterdam vanaf de Amstel. Als we daar zijn uitgekeken snuffelen we nog wat rond in de boekhandel van het Stadsarchief. Prachtige boeken over Amsterdam zijn daar te koop.

Tuschinski_front

TuschinskiTheater

Terug gaan we weer langs Tuschinski en over het Rembrandtplein. Een man maakt muziek op het middenplein vlak bij het beeld van Rembrandt. Hier staan ook diverse Nachtwachtfiguren. Sommige mensen vinden het leuk om hier op de foto te gaan.  Bij de Stopera gaan we weer de spelonken van de Metro in.

Als we een eindje verder de Metrobaan weer bovengronds komt, schijnt de zon. Het heeft ons goed gedaan weer eens een dagje aan Amsterdam te hebben gesnoven en gaan naar huis om daar ons dagelijkse middagthee te nuttigen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Willem's Wonderlijke Wandelingen

wandelen over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: