Gezien

Home » 2010 Trekvogelpad » [4] Oostzanerveld

[4] Oostzanerveld

Woensdag 1 september 2010

Dag 4. Wandelen Trekvogelpad van Zaandijk naar Landsmeer, 16 km

Joke en ik starten in Zaandijk en nemen een kop koffie bij de ‘5 Broers’, voorheen ‘Sans Pareil’. Ze hebben een soort strandje gemaakt aan de kant van de Zaan, vlak bij de nieuwe brug tussen Zaandijk en de Zaanse Schans. De ‘5 Broers’ zijn zeven dagen in de week open vanaf 10 uur ’s morgens.

HK van 2010 Wandelen 008

Gezicht op de Lagedijk te Zaandijk

De straat die naar Haaldersbroek gaat heet Pinksterdrie, een mooie naam die past bij Zaanstreek/Waterland. We gaan langs een paar fabrieken, o.a. een cacaofabriek. Meer dan manshoge balen cacao staan bij de ingang van een grote loods. Haaldersbroek is een leuk authentiek Zaans buurtschapje. Hier zie je echter geen toeristen, zoals bij de Zaanse Schans.

De Poel en de Kuil zijn brede stukken van de Zaan van elkaar gescheiden door een schiereiland met de naam De Hemmes. Verder aan de Jagersplas doen kinderen onder leiding van hun onderwijskrachten spelletjes, zoals een modern soort zakkenlopen.

HK van 2010 Wandelen 011

Gezicht op het Oostzanerveld

We moeten nog even het talud van de A7 op om op het viaduct (fietspad) te komen dat over de spoorbaan gaat. Aan de andere kant van de spoorlijn moeten we het talud weer af. In het boekje staat dat de trappen op het talud op verzoek van het Nivon door de gemeente Zaanstad zijn aangelegd. Waarschijnlijk is de gemeente nog aan het sparen, want van de trappen is nog niets te zien. Boven op het fietspad hebben we een gesprek met een ouder Turks echtpaar dat een maand op vakantie is in Nederland. Vroeger werkte de man 30 jaar bij Verkade in Zaandam. Nu logeert hij bij zijn kinderen. Ze zitten op de andere bank die uitkijkt op het natuurgebied, wij zitten op de ene.

HK van 2010 Wandelen 012

Oude platte schuit om vee, riet en dergelijke te vervoeren door het moerasachtig gebied van het Oostzanerveld

 HK van 2010 Wandelen 024

Bijzonder soort brug in recreatiegebied Het Twiske

Het Twiske, het recreatiegebied tussen Oostzaan en Den Ilp, is mij niet onbekend. Vroeger liep ik hier zo nu en dan een hardlooprondje, toen ik vlakbij in Zaandam werkte.

Op het fietspad in het Twiske loopt een hardloopster ons voorbij. Ze zegt: “Ik lijk wel een paard, zoals ik jullie voorbij draaf”. Een kwartier later komen we haar weer tegen. Ik zeg: “Daar heb je d’r weer”.  Als we later op de Dorpsstraat van Landsmeer lopen fietst deze dame ons voorbij en kijkt om en zegt met een vette glimlach: “Daar heb je d’r weer.”


3 reacties

 1. christa schreef:

  Zijn jullie zo dicht bij en dan niet eens een bakkie koffie komen doen, foei!!!

 2. greetstip@hetnet.nl schreef:

  Hoi Dick,
  Inmiddels al een paar dagen onderweg, ik hoop dat je zitvlees geen ongemakken geeft.
  Geniet van je reis en wij lezen graag het een en ander op je site. Groetjes Ger en Greet

 3. Rita en Piet schreef:

  Dick,
  Een goede reis van ons gewenst uit een regenachtig Kreta. Ik ben hier ook wireless op het open netwerk van ons apartementencomplex. Ik kan het log dus volgen en ik kan hier ook foto’s en belevenissen posten over Kreta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: