Gezien

Home » 2010 Trekvogelpad » [14] Grebbeberg

[14] Grebbeberg

Zondag 17 oktober 2010

Trekvogelpad van Bergen aan Zee naar Enschede, 400 km. Dag 14, wandelen met Bert van Rhenen naar Ede, 22 km

001a grebbeberg

Bielzentrap de Grebbeberg op

008a blauwe kamer

De Blauwe Kamer (foto genomen vanaf de Grebbeberg)

Om op de Grebbeberg te komen lopen we een behoorlijk steile trap van houten bielzen omhoog en wandelen langs de rand door een bos. Vanaf de berg hebben we een mooi uitzicht op de Blauwe Kamer. Dit is een rivieroeverreservaat. De naam komt van een voormalige steenfabriek die hier tot 1975 bakstenen maakte. In 1992 werd de zomerdijk doorgestoken om de natuurlijke dynamiek te herstellen.

010a erebegr

Erebegraafplaats op de Grebbeberg

Op de Erebegraafplaats liggen ook tien soldaten en een burgerchauffeur die op 10 mei 1940 in Sassenheim omkwamen bij een bombardement. Ze waren vanaf de Haarlemse Dreef op weg richting Leiden. Bij de Uiver maakten zij nog een stop om bij de Sikkens (nu Akzo Coatings) de snelweg op te gaan. Daar werden ze op de eerste oorlogsdag geraakt door Duits vuur.

017a valleikanaal

Het Valleikanaal werd in 1483 gegraven om het veen te ontwateren. Ook werd turf afgevoerd via dit kanaal. In de jaren 30 van de vorige eeuw is het kanaal verbreed.

020a boerderij Bennekom

Ten zuiden van Bennekom ligt het buurtschap De Kraats. Er worden varkens en kippen gehouden. Ook zijn er schuren waar caravans en campers worden gestald. Er wordt hier aardig wat afgeblaft; het stikt hier van de honden. Bij een kippenschuur zien we uitloopkippen. Bert helpt een jongetje met zijn stukke skeeler.

 


3 reacties

  1. Piet schreef:

    Dick, het is toch wat die stempels. Het is de Elfstedentocht toch niet. je hoeft toch aan niemand te bewijzen waar je gefietst hebt. Geniet maar lekker stempels of niet. Het lijkt me erg leuk, als ik het zo lees.

  2. Dick schreef:

    Beste Bas, Mijn stempelkaart is op een paar vakjes na vol. Het aangeplakte deel is nog niet gebruikt. Dus plek zat voor nog aardig wat stempels. Mvg Dick

  3. Bas W schreef:

    Hoe zit het met de stempelkaart? Begint al lekker vol te raken, zeker?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: