Home » 2010 Trekvogelpad » [17] Leusveld

[17] Leusveld

Maandag 1 november 2010

Trekvogelpad van Bergen aan Zee naar Enschede. Dag 17, wandelen van Beekbergen naar Brummen, 21 km. Tot en met vandaag 342 km.

Het wegrestaurant voor truckers tussen Beekbergen en Woeste Hoeve is doordeweeks al om 05:00 uur open. Om kwart over negen zit ik hier aan m’n eerste bakkie.

004a boom + beek
De Vrijenberger Spreng is een in 1865 gegraven kunstmatige beek om het Apeldoorns Kanaal van water te voorzien. Op sommige plekken zijn waterverlopen, watervallen, gemaakt.

010a rood blad
Op een herfstdag als vandaag zie je niet alleen gele en bruine bladeren. Bij een kerk in Loenen (Gld) staat een boom met rode herfstbladeren (rode esdoorn?).

012a aquaduct
Aquaduct van twee sprengen (beekjes) in de buurt van Loenen

Ongeveer gelijk met mij loopt een mevrouw het parkbos van Huis te Eerbeek in. Ze pakt een flinke stok vanuit de bosjes. Ik vraag haar of ze me wil slaan. “Nee, die is voor de hond. Die zwemt iedere dag in de beek. Dan moet ik met een stok gooien”. Een eindje verder gaat de dame, met de hond een stuk voor haar uit, rechtdoor. Ik ga rechtsaf langs de watermolen. In het café-restaurant hiernaast wordt gebiljard. De oudere mannen dragen zwarte broeken met strak gestreken vouwen, witte overhemden en gilets.

017a hall
Boerderij niet ver van Hall

Aan het Hallpad maakt een man in hardloopoutfit een traject voor een intervaltraining in de vorm van een kompas-loop. Ik weet niet precies wat ik me hierbij moet voorstellen. “Duurloopjes doen ze al door de week. Op zaterdag bij mijn training moeten ze andere dingen doen”, zegt hij.

Op Landgoed Leusveld kwelt het grondwater van de Veluwe naar de oppervlakte. Het water wordt door beken afgevoerd naar de IJssel. Het bos werd destijds aangelegd op opgehoogde stroken grond tussen greppels, zodat de bodem droog genoeg werd om bomen te laten groeien.

023a engelenburg

Het kasteel van Landgoed Engelenburg is nu een bejaardenhuis voor welgestelde senioren (1). Het bos van Groot Engelenburg wordt dit najaar met zwaar materieel uitgedund. In combinatie met de vele regenbuien van de afgelopen weken zijn de paden nu één grote baggerzooi. Voor de Trekvogelpadwandelaar is het een uitdaging om de droge kantjes te zoeken en/of heel voorzichtig te lopen.

Volgende keer steek ik de IJssel over en kom dan in het pittoreske dorpje Bronkhorst. Tabee Veluwe, Achterhoek …… here we come.

(1) Bron: Dagblad De Pers d.d. 4 november 2010: “Voor 4.000 euro per maand ontsnapt u aan het bejaardenhuis en is er iedere dag eten van de chefkok.”  Domus Magnus, Edwin Miedema, is de exploitant. Hij heeft inmiddels al meerdere van dit soort bejaardenhuizen. Zeeman van de textielsupermarkten voor de mensen met een smalle beurs is de grote financier op de achtergrond.

 


1 reactie

  1. josust schreef:

    Dick, vertel eens:
    Ben jij de fotograaf van National
    Geographic?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: