Home » 2010 Trekvogelpad » [22] Haaksbergerveen

[22] Haaksbergerveen

Woensdag 15 december 2010

Trekvogelpad van Bergen aan Zee naar Enschede. Dag 22, wandelen van Haaksbergen naar Enschede, 25 km. In totaal 439 km

004a molen
Het dorp Haaksbergen ligt niet aan de route van het boekje, maar ongeveer drie km ten noorden hiervan. Vanuit Haaksbergen neem ik vandaag een andere aanlooproute dan ik maandag nam om naar Haaksbergen te gaan. Het gevolg is dat ik een stukje route dubbel loop. De Oosterdorper watermolen is nu bedekt met een laagje sneeuw.

008a Haaksbergerveen

011a berken

016a pluizen

Nu kom ik door een hoogveengebied, het Haakbergerveen en Buurserveen. Het routeboekje waarschuwt voor adders die in de ochtendzon op het pad zich liggen op te warmen. Ook zou ik moeten oppassen voor muggensteken. Vandaag allemaal niks van dit alles. Rond elf uur komt de zon door. In de sneeuw doet dit gebied fraai aan. M’n weg gaat over dekzandruggen en ook een stuk over een plankenbrug van misschien wel 500 m lang.

Tussen het Buurserveen en het Buurserzand stroomt de Buursebeek. Deze beek ontspringt in Ahaus (D) en stroomt bij Deventer in de IJssel. In Duitsland heet hij de Aa en bij Diepenheim gaat hij Schipbeek heten.

022a treurbomen
Eenzame bomen in de buurt van Usselo

De route eindigt volgens het Nivonboekje bij Usselo, ten zuiden van Enschede. Met behulp van Google Maps maakte ik een verlenging naar het station van Enschede. In de stad kom ik fietsers tegen met een kerstpakket op de bagagedrager. Het is dus weer kerstpakkettentijd.

Dit was al weer de laatste etappe van het Trekvogelpad. Vorige winterperiode liep ik het Marskarmerpad. Net als toen was het nu wederom een leuke ervaring. Tien etappes waren één of meer medewandelaars mee. Bij deze dank aan hen voor de gezelligheid.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: