Gezien

Home » 2011 Verlengd Floris V-pad » [13] Willemstad

[13] Willemstad

Archief

Kalender van berichten

juli 2011
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Weblogstatistieken

  • 67.587 hits

Donderdag 28 juli 2011

Floris V-pad van Schagen naar Bergen op Zoom. Dag 13, wandelen van Numansdorp via Willemstad naar Dinteloord, 28 km. Tot en met vandaag 306 km

Het is nog wat mistig aan het begin van de dag. Toen ik de vorige keer in Numansdorp was, werd er een ‘paardenmarkt’ gehouden. Dat was op woensdagmiddag 8 juni van dit jaar. Nu is het een stuk rustiger in het dorp. Op de dijk richting het Hollandsch Diep lopen schapen. Sterker nog: ze lopen er niet alleen maar ze poepen ook heel wat af. Het is een beetje ‘op eieren lopen’ om niet in de stront te trappen.

2011-07-28 Floris V 008 (Small)

Via de paralelweg van de Haringvlietbrug kom ik op het eiland in het Hollandsch Diep tussen Numansdorp en Willemstad. Er wordt hier gewaarschuwd voor de processierups. Ik zie ze niet. Wel zie ik hier veel prachtige rijpe bramen. Ik kan het niet laten om er stuk of wat te plukken en op te eten.

2011-07-28 Floris V 012 (800x600)
Ten zuiden van het eiland passeer ik de Volkeraksluizen. Het zijn drie sluizen plus een sluis voor de pleziervaart. De Volkeraksluizen zijn van groot belang in de vaarroute van Rotterdam naar Antwerpen.

 

2011-07-28 Floris V 014 (800x600)
De Floris V-route gaat een ook een stukje door een klein bos vlak bij de sluizen. Het binnenwatertje daar heet het Zwanenmeer. Ik zie hier geen zwanen maar hoor wel ganzen.

De snackbarhouder van ’t Havenhoofd aan de rand van het centrum van Willemstad vertelt mij dat Willemstad aan een langeafstandpad met de naam Floris V ligt. Ik vertel hem dat ik dat pad ook volg. Hij wil graag eens een pelgrimstocht maken naar Santiago, maar het ontbeert hem aan tijd. ‘Het is een moeilijke tijd om een opvolger te vinden’, zegt hij. Hij is 62 en werkt nog maar een paar jaartjes door in zijn patatzaak, tenzij hij op korte termijn iemand vindt die zijn zaak wil overnemen.

2011-07-28 Floris V 018 (800x600)
Willemstad is omgeven door een vestingwal met zeven bastions. Na de vierde gaat de route richting Fort de Hel.

 

2011-07-28 Floris V 022 (800x600)
Fort de Hel heeft niets te maken met de Hollandse Waterlinie maar stamt uit de Franse tijd. Nu is er een atelier- en expositieruimte in gevestigd. Ook organiseren ze hier outdooractiviteiten voor personeelverenigingen en dergelijke. Als ik er aan de koffie zit komt een klant binnen die een plaatsgevonden uitje komt evalueren. Omdat mij dat niets aangaat, reken ik af en wandel in de richting van het buurtschap Helwijk.

In Dinteloord pak ik de bus richting Zuidplein. Pas als ik vijf minuten in deze bus zit regent het pijpenstelen. De buschauffeur trapt de bus behoorlijk op zijn staart en rijdt daarmee de bui uit. In Rotterdam is het (nog) droog.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: