Home » 2012 Diversen » RIZLA- vogelplaatjes

RIZLA- vogelplaatjes

Archief

Kalender van berichten

oktober 2012
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Weblogstatistieken

  • 70.574 hits

Zondag 7 oktober 2012.

 

RIZ LA +

RIZ LA + (Riz Lacroix), in de volksmond Rizlavloei

 

‘Zo leer je vogels kennen’ van RIZLA +. Toen we afgelopen week bezig waren met het opruimen van de zolder kwam Joke boekje 1 en boekje 2 tegen.  Deze boekjes uit 1960 bevatten  ingeplakte plaatjes van vogels. M’n vader rookte in die dagen gemiddeld drie pakjes shag per week. Omdat er plaatjes bij zaten nam  hij RIZLA sigarettenvloei  in plaats van het bekendste merk van die tijd Mascotte. Ik mocht de plaatjes verzamelen en als tegenprestatie ging ik graag zo’n twee keer per week naar de sigarettenhandelaar op de hoek van de Julianastraat en de Nassaustraat.  Op zaterdag ging m’n vader zelf naar de sigarenboer en betaalde dan de door mij doordeweeks gekochte maar nog niet betaalde shag en vloei. Zo nu en dan nam hij een doosje sigaren mee voor op zondag.

 

RIZ LA +

RIZ LA + vogelboek

 

Als ik de boekjes nu doorlees vallen me beschrijvingen van gebieden in Nederland op waar bepaalde vogels te zien waren in die tijd. Ik citeer hier een paar stukjes van die beschrijvingen.

Fuut. In de Zaanstreek, een echt futenland, zijn de futen opmerkelijk vertrouwelijk. Daar glippen ze niet van het nest, als we naderen, maar houden dapper stand, al zitten ze wel met uitgestrekte hals en opgezette kuit te blazen.

Aalscholver. In sommige jaren kun je ze uit de trein van Amsterdam naar Bussum, aan de linkerkant. Vooral vroeg in het voorjaar, als alles nog kaal is. Natuurlijk kan je niet alles zien uit de trein, die met een vaart van 90 km per uur door het Naardermeer stuift. Maar aan de Bakkerswaal bij Lekkerkerk broeden meest ook aalscholvers, en die kunnen we met een goede kijker van de hoge Lekdijk af prachtig bekijken.

Blauwe reiger. Elk voorjaar lees ik in Amsterdamse kranten, dat de blauwe reiger weer terug is, op Frankendael of in het Vondelpark. Want Amsterdammers zijn zo gelukkig om twee reigerkolonies middenin de stad te hebben.  Het bewijst maar weer eens, hoezeer stadsbewoners van de natuur vervreemd zijn. Want de hele winter door kunnen we de blauwe reigers in Nederland treffen.

Slobeend. In de stad (behalve dan in de singels van Goes) krijgen we de slobeenden niet te zien. Ze houden zich liever bij het polderland. Vooral in de Zaanstreek broeden er nogal wat.  Als we in het voorjaar van Koog aan de Zaan naar Purmerend rijden, zie we ze aan weerskanten van de weg op de weilanden staan, in gezelschap van scholeksters, die daar ook nooit ontbreken.

Torenvalk. Merkwaardigerwijs treffen we vooral in de wintermaanden altijd veel torenvalkjes aan langs de grote autowegen. Tussen Amsterdam en Utrecht heb ik er wel eens 13 geteld en tussen Utrecht en Gouda zitten er ook altijd heel wat. Wat ze daar precies zoeken is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk muizen. Het is niet uitgesloten dat die in de wegbermen, die hoger liggen en daardoor droger zijn dan het omringende polderland talrijker zijn.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: