Home » 2013 Wandelen » Geniedijk

Geniedijk

Archief

Kalender van berichten

maart 2013
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Weblogstatistieken

  • 70.574 hits

Dinsdag 12 maart 2013.

Kort nadat de Haarlemmermeer was drooggelegd werd tussen 1888 en 1903 de Geniedijk dwars door de polder aangelegd. De aarden dijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het was een beschermingslinie rond de hoofdstad. Er verrezen forten, batterijen en bomvrije sluizen. Een paar jaar na de aanleg was de dijk achterhaald omdat vanuit de lucht oorlog kon worden gevoerd.

Het is best nog koud als we om half negen de Geniedijk bij Hoofddorp-station opklimmen. Het moet vandaag deels een zonnige dag worden. Voorlopig zijn we blij dat we dik aangekleed zijn. De wind komt uit het noorden.  Op verschillende stukken kiezen we ervoor om onderlangs de dijk te lopen.

Tegen half elf zijn we bij het Fort bij Vijfhuizen. We voelen aan de deur van het café-restaurant. Hij is op slot. De deur wordt echter  van binnenuit geopend. Eigenlijk gaan ze pas om 11 uur open, maar voor ons gaat de deur eerder los.

010 (900x674)

012 (900x665)

Een stukje gaan we door het Haarlemmermeerse bos om daarna over het  vroegere Floriadeterrein te wandelen. De laatste Floriade was vorig jaar in Venlo. Die ervoor was 10 jaar eerder, in 2002 dus. Die was in de Haarlemmermeer. Je ziet in het park oude creaties maar hier en daar zijn inmiddels ook stukken gerenoveerd. Een ijzer kunstwerk in de vorm van een bloem heeft de tand des tijds niet doorstaan en kan wat mij betreft naar de oud ijzerhandel.

Er worden groepen honden uitgelaten door mensen die een uitlaatservice runnen. Sommige honden lopen netjes mee, anderen komen bij ons snuffelen en weer andere staan met hun poten in de bagger om water te drinken uit een kanaal.

014 (900x668)

017 (900x675)

019 (900x675)

We gaan door de groene randen van Schalkwijk, langs de Meerwijkplas en de Molenplas. Bij het theehuis bij laatstgenoemde plas kunnen we buiten uit de wind in de zon zitten. We houden de muts op tijdens een bakkie koffie hier. Voorbij de molen komen we weer bij de Ringvaart uit. Het Jaagpad langs de Zuiderbuitenspaarne voert ons richting de binnenstad van Haarlem. We komen langs het vroegere St. Elisabethgasthuis en het Frans Hals museum.  Station Haarlem is ons eindpunt.

Geniedijk NS-wandeltocht van Hoofddorp Station naar Haarlem Station met zwager Leo, 20 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: