Donderdag 21 maart 2013.
Vleesetende planten zijn er heel wat te zien in de Hortus Botanicus. Ze staan over de randen van een gaanderij hoog in een verwarmde kas vlak bij de ingang en kassa van de hortus. Deze planten eten geen vogels of konijntjes maar vooral vliegen of andere insecten. Meestal worden ze ‘gevangen’ door een kleverige stof. Daarna verteren deze insecten en de voedingstoffen komen dan in de plant terecht.
In de hortus zijn binnen diverse soorten palmen, bananenplanten, en dergelijke te bewonderen. De grote kassen zijn nu gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden. Dat is jammer. Buiten liggen de systeemtuinen er winterklaar bij. Oude bomen staan zonder bladeren te wachten dat het voorjaar wordt. Heel wat bomen staan hier al meer dan 150 jaar. Op bordjes staat aangegeven wat de soortnaam is wanneer ze geplant zijn.
Aan het eind van het voorjaar of begin van de zomer gaan we zeker nog eens terug naar de Hortus Botanicus in Leiden. De ingang ligt aan de Rapenburg. De tuinen zijn gesitueerd tussen de Witte Singel en de 5e Binnenvestgracht. Richting de Sterrewacht staan kruiwagens opgesteld langs het pad gevuld met tulpen in bloei. Dit om het kale voorjaar wat op te leuken.
Treurbeuk, geplant 1840