Home » 2013 Diversen » Weeswoning

Weeswoning

Archief

Kalender van berichten

mei 2013
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Weblogstatistieken

  • 70.611 hits

Donderdag 23 mei 2013.

In de Weeswoning woonden geen wezen.

Boerderij de Weeswoning was nooit een huis voor wezen, maar de naam herinnert wel aan het Heilige Geest of Armen Weeshuis in Leiden dat vanaf 1509 eigenaar was. Liefdadigheidsinstellingen hadden sinds de Middeleeuwen veel landerijen die, bewerkt door pachtboeren, geld opleverden. Het zuidelijk deel van de Boterhuispolder noemde men zelfs ‘Gasthuisland’ naar het Leidse Catharinagasthuis.  In de achttiende eeuw ontstond een landbouwcrisis. Er heerste veepest. De instellingen deden hun landerijen toen van de hand. Zo verkocht het Weeshuis in 1732 de boerderij. De naam Weeswoning bleef.

005 (900x675)

Boerderij met zomerwoning.

Na een brand in 1879 lag de Weeswoning in as. Er werd een nieuwe boerderij gebouwd ,met een makelaar (topversiering) en een fraai geschulpte rand langs de windveer (daklijst). Rechts van de boerderij staat het ‘zomerhuis’. Dit type gebouw ontstond in de achttiende eeuw in melkveegebieden zoals de Boterhuispolder. Het diende om in de zomer kaas en boter te bereiden. Aan de rechterkant van het zomerhuis bevindt zich een boenhok: een overdekt hokje aan de boensloot. Hierin schrobde men dagelijks de melkemmers en ander zuivelgerei blinkend schoon. De boensloot is verdwenen.

Een weg naar de stad.

De weeswoning was eeuwenlang alleen via het water te bereiken of over kleine paadjes door het land. De postbode roeide vanuit Warmond over de Zijl om brieven te kunnen bezorgen. Op het jaagpad langs de Zijl na was de Boterhuispolder verstoken van wegen. Het meeste vervoer ging dus per boot. Pas in 1868 legde men aan de oostkant van de polder een grindweg aan. De ‘Leidseweg’ begon bij Oud Ade, passeerde het Vennemeer, liep parallel met de Stroomsloot en boog vervolgens in een bijna rechte hoek de Boterhuispolder in. De Nieuweweg, het stuk tussen Zijl en Leidseweg, is dus als laatste tot stand gekomen.

130523b GE De Weeswoning

De Boterhuispolder ligt op de grens van de gemeenten Leiderdorp, Teylingen en Kaag en Braassem. De Weeswoning staat achter de boerderij die direct aan de Lange Brug in de Leidseweg ligt min of meer halverwege tussen Oud Ade en Leiderdorp.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: