Gezien

Home » 2018 Fietsen en wandelen » Rotterdam-Noord

Rotterdam-Noord

Woensdag 28 februari 2018.

In de krant van een week geleden staat de Rotterdamse tramlijn 4 beschreven. De lijn gaat van de Burgemeester F.H. Kempensingel in het Molenkwartier naar het Marconiplein in Spangen. De tram komt in allerlei soorten woonwijken. Het leek mij een leuk idee om een wandeling te maken langs deze lijn.

In het Molenlaankwartier hebben sommige straten lange deftige namen, zoals Burgemeester Le Févre de Montignylaan en Burgemeester de Villeneuvesingel. Volgens het krantenartikel is dit de duurste wijk van Rotterdam. Je zou er Ferrari’s en Maserati’s zien. Die zie ik vandaag niet, wel mooie huizen. Herman de Bijker, een bekende tv-kok, zou hier ook wonen. Er is een winkelcentrumpje met chique kleding-, schoenen- en audiowinkels. Ook zijn er deftige restaurants.

De route gaat over de Straatweg tussen de Bergse Plassen door. Ook hier staan mooie vrijstaande huizen, dikwijls met uitzicht op het (vandaag bevroren) water. Eveneens staat hier het raadhuis van de voormalige gemeente Hillegersberg langs deze straat. In 1941 werd deze bij de gemeente Rotterdam gevoegd. Ten noorden van Hillegersberg ligt Bergschenhoek dat nu onderdeel is van de noodlijdende gemeente Lansingerland.

Bij Station Rotterdam-Noord moet tram 4 wachten totdat tram 4 van de andere kant onder de spoortunnel door is. De rails liggen erg dicht bij elkaar. Nu ben ik in het Oude Noorden. Hier wonen veel mensen van niet-Nederlandse afkomst. Er zijn kledingvermaakwinkels, buitenlandse groenteboeren, bakkers en bruidsjaponnenwinkels. Aan de Noordsingel staat een indrukwekkend groot pand, van voorheen de arrondissementsrechtbank met daarachter een voormalige gevangenis. De beide panden zijn niet meer als zodanig in gebruik. Hier zijn of worden do-it-yourself-woningen gebouwd.

Lijn 4 loopt tijdelijk dood bij het Centraal Station in verband met werkzaamheden aan het tramspoor. Mede in verband met het winterse weer, besluit ik hier mijn wandeling te stoppen en de trein te pakken naar de Bollenstreek.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: