Home » 2012 Bourgondië » [3] l ‘Abay de Fontenay

[3] l ‘Abay de Fontenay

S

Dinsdag 1 mei 2012. Fietsen in Bourgondië. Vandaag van Venarey-les-Laumes naar Tonnerres, 94 km. Tot en met vandaag 227 km.

Het is vanmorgen erg rustig langs het Canal de Bourgogne op deze 1e mei. Net als gisterenmiddag zitten hier en daar aardig wat mensen te vissen (hengelen). Dat doen ze dikwijls niet met één hengel maar met een stuk of vier, vijf. Die staan dan in een rek op de oever. Soms blijven ze zelfs in de auto zitten met de autoportier open.

Na tien kilometer verlaat ik het kanaal om naar de Abdij van Fontenay te fietsen. Net als gistermorgen bij het kasteel kijk ik hier wel rond maar koop geen toegangskaartje om een uur zoet te zijn. Het weer is vandaag beter dan gisteren, lijkt het. Dit werd vanmorgen ook op de televisie gezegd toen ik in het deftige chambre d’hôtes van een grote boerderij was.

wasplaats

Wasplaats in Cry

Om 11 uur doe ik een bakkie in een PMU-café, op zijn Frans in een heel klein kopje en fiets daarna weer naar het kanaal om de route het Rondje Bourgondië weer op te pakken. La Grande Forge de Buffon, de grote smidse van Buffon, moet een attractie zijn volgens het boekje van Luc Oteman. Alle hekken zijn dicht. Of het gesloten is omdat het nog geen seizoen is of omdat het 1 mei is weet ik niet.

In het dorpje Cry kijken Sarkozy en Hollande vanaf twee evengrote posters uit op een lading houten pallets die op een grote stapel voor het plaatselijke bar-restaurnant liggen. Is dit café in de ban gedaan door de dorpsgenoten? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten. Op deze Dag van de Arbeid lijkt het dorp uitgestorven. Met een heerlijk zonnetje in mijn gezicht ga ik aan de lunch van stokbrood en vis uit blik, die ik een vorig dorp net voor 12.00 uur kon scoren bij een bakkertje.

Verderop bezoek ik de dorpjes Nuits links van het kanaal met een kasteel en Ravières een groter dorp aan de rechterkant van het kanaal. Het kasteel van Nuits ziet er mooi uit, verder is alles gesloten in deze dorpjes. Het valt me op dat veel gebouwen verpauperd zijn. Zes kilometer verderop direct langs het kanaal is een soort fietscafé in Chassignelles. Dat is wel open. Hier neem ik dagelijkse theepauze.

Vanaf hier ga ik nog zo’n 30 kilometer langs het kanaal zonder plaatsjes te bezoeken. Er liggen veel plassen in de wagensporen, waarover ik m’n weg vervolg. Het is zaak om zoveel mogelijk deze plassen te omzeilen. Dat lukt meestal goed, maar al met al ziet mijn fiets er niet uit door de baggerspetters.

Tonnerre is een wat grotere plaats, een echte stad. Je komt de stad binnen over drie á vier bruggen. De VVV die vandaag gesloten is is gevestigd in Hôtel Dieu. Dit gebouw werd in 1293 door Margareta van Bourgondië gesticht. Ook in deze stad zou er nodig wat opgeknapt kunnen worden. Het hotelletje dat in het routeboekje staat is gesloten, zonder dat dat op een stukje papier is aangegeven. Op de gemeentecamping is genoeg plek.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: