Home » 2013 België » Zoutenaaie [6]

Zoutenaaie [6]

Archief

Kalender van berichten

augustus 2013
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Weblogstatistieken

  • 78.772 hits

Zaterdag 10 augustus 2013.

Vanmorgen heb ik mijn vuile kleren met de hand gewassen en in de droogmachine van de camping gestopt. Hiervoor moest ik een munt kopen. Omdat de receptie pas om 9 uur openging kon ik rustig aan doen. Terwijl de was in de droogkast kantelde ging ik mijn weblog bijwerken.

024 (900x665)

Nieuwpoort, de Poolreiziger (*)

In Nieuwpoort –stad neem ik m’n eerste echte bakkie koffie van vandaag.  Bij de tent op de camping kreeg ik al een beker oploskoffie van mijn Belgische overbuurman.

032 (900x670)

Eerst door de duinen en door straten met luxe woningen, gebouwd in het duingebied, en later langs het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, kom ik in Veure aan. In de haven hier vinden kajakactiviteiten plaats. Vanuit deze stad gaat het verder over vele smalle paadjes afgewisseld met rustige landelijke wegen.

In Zoutenaaie beweren ze in het kleinste dorp van België te wonen. Er is een café-restaurant en niet minder dan tien boerderijen. In het restaurant bestel ik een croque monsieur, in Nederland noemen we dit een tosti.

034 (900x672)

Diksmuide is een plaats waar in 1914-1918 heel wat soldaten omkwamen. Er is hier een restant van een loopgraaf. Die zal in de loop van de jaren wel een paar keer gerestaureerd zijn. Er is een museum bij. Ook kom ik langs de toren waar jaarlijks bedevaarten/ bijeenkomsten van Vlaams-nationalisten worden gehouden.

046 (664x900)

Vanaf de Knokkebrug met een overvol  terras met bierdrinkende Belgen, fiets ik langs de IJzer. Dit is een langzaam stromende rivier die z’n oorsprong heeft in Frans Vlaanderen en bij Nieuwpoort in de zee stroomt.

In dit gebied zijn geen campings, had ik al in Nieuwpoort op de camping vernomen. In Finele zie ik een hotel-café-restaurant. Ze hebben daar geen kamer voor mij maar bellen voor mij naar Oostvleteren. Daar hebben ze juist nog één kamer vrij.

In Oost-Vleteren hebben ze een vakantiehoeve/paardenpension. Er zijn hier veel kleine kinderen met hun ouders. Ze verkopen op het terras enkele tientallen soorten bier uit de eigen gemeente en ook enkel tientallen andere streekbieren. Ik doe me hier tegoed aan een Papegaei uit dezelfde straat als waar de vakantiehoeve is gevestigd en een Strong Ale Vleteren uit het dorp Woesten in deze gemeente. Beide biertjes hebben een alcoholpercentage van 8 %.

Vlaanderen fietsroute. Dag 6, van Nieuwpoort naar Oostvleteren 69 km.  Tot en met vandaag 514 km.

(*) Voetnoot: De ‘Poolreiziger’ is een beeld gemaakt door de Nieuwpoortse kunstenaar Freddy Cappen, ter gelegenheid van de vertrekkende poolreiziger Dixie Dandercoer op expeditie in 2007. De pilaren zijn 6 meter hoog. De circelbogen vormen de noord- en de zuidpool.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: