Home » 2014 Fietsen en wandelen » Brabantse Wal

Brabantse Wal

Dinsdag 11 februari 2014.

Vandaag wandel ik een rondje van ‘Groene Wissels’. De start is bij het station van Bergen op Zoom. In de trein zag ik dat de zool van m’n rechter wandelschoen los begint te raken. In een winkelstraat, niet ver van de Grote Markt, ga ik de winkel van een schoenmaker binnen. Ik vraag de schoenlapper of hij de zool kan lijmen en of ik erop kan wachten. Hij kan ‘m wel lijmen maar de schoen moet dan in een klem gezet worden en dan zou ik ‘m pas morgen kunnen ophalen. Dat is geen optie. Dan maar hopen dat de zool blijft hangen en ik geen natte voeten krijg.

007 (2) (900x673)

015 (900x673)

Rond de Grote Markt zijn hier en daar al carnavalversieringen aangebracht. Carnaval is pas volgende maand. Na de oude binnenstad wandel ik door een stadspark naar de Binnenscheldeboulevard. Daar voel ik dat er toch aardig wat westerwind staat. Je waait hier uit je hemd. Later tijdens de wandeling heb ik niet veel last meer van de wind. Ik kom in de Markiezaat, een natuurgebied met op de lagere plekken soms drassige paden.

Ik loop tussen akkers en door bossen en heidevelden. Hier zijn twee landgoederen, te weten Mattemburgh en Lievensberg. Als ik met mijn brood en thermos op een picknickbank zit komt een hond op me aflopen. Een mevrouw roept heel nadrukkelijk haar hond terug. Als ze de hand bij z’n halsband heeft gepakt, zeg ik: ‘Zo’n vaart zal het toch niet lopen’. Ze vertelt dat haar hond een veelvraat is en m’n brood zou kunnen stelen als ik even niet oplet.

032 (900x640)

035 (900x663)

Bij Stayokay Bergen op Zoom staat een ander richtingbord voor wandelaars dan die ik hier tweeënhalf jaar geleden zag toen ik het Graaf Floris V-pad liep. Het nieuwe bord is al aardig groen van de alg. Via een aantal doorgaande wegen door naoorlogse woonwijken kom ik aan bij de achterkant van het station. De eerste druppels regen vallen uit de lucht. M’n schoenen hebben het gered. Ze zijn niet gaan lekken.

031 (900x675)

De trein gaat mij van Bergen op Zoom via Roosendaal naar Leiden brengen. Daar stap ik over op de trein naar Sassenheim. Dat dacht ik tenminste. In Rotterdam gaat de trein niet verder. Er wordt omgeroepen dat er nu maar beperkt treinverkeer mogelijk is richting Den Haag. De Intercity Direct naar Schiphol staat op het punt te vertrekken. Met  m’n OV chipkaart betaal ik de toeslag via de rode paal en reis voor het eerst in mijn leven, in een opgelapte oude trein dwars onder het Groene Hart door naar Schiphol. De nieuwe in Italië gemaakte Fyratreinen staan te roesten in Amsterdam-Watergraafsmeer. Na 26 minuten ben ik op de luchthaven. Daar neem ik de stoptrein terug naar Sassenheim.

Groene Wissel, Bergen op Zoom, Brabantse Wal, 17 km.


2 reacties

  1. dickwalraven schreef:

    Ik wandelde maar een stukje van het streekpad ‘Brabantse Wal’, Ik zag dat er een boekje is van de hele route. PS. Je moet de route niet afmaken, maar je mag de route afmaken. Wel zo vriendelijk naar jezelf en je medewandelaarsters.

  2. klaskedejong schreef:

    Dit gebied heb ik ook gewandeld, wij móeten de route Brabantse wal nog afmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: