Home » 2020 Fietsen en wandelen » Ootmarsum

Ootmarsum

S

Dag 1, 14 juli 2020. De Kuiperberg is een heuvel niet ver weg van het centrum van Ootmarsum. Hierop staat ons hotel. Het is prachtig gelegen met veel groen eromheen. Vóór 2018 stond dit mooie pand een paar jaar leeg, respectievelijk werd gebruikt voor de opvang van asielzoekers.

De hotelbezoekers nu zijn bijna allemaal 65-plussers en zijn meestal met een e-bike hier. Vandaag regent het. Daarom laten wij onze fietsen in de fietsenkelder staan. Lopend gaan we naar het dorpscentrum, sorry het stadscentrum. Er staan veel beelden in de openbare ruimte en in tuinen van bewoners. Ook zijn er kunstgalerijen. Wellicht het bekendste beeld hier is dat van de Paasmannen/ Poaskearls op het Kerkplein bij de RK-kerk.

Dag 2, 15 juli 2020. Vandaag fietsen we naar Oldenzaal, de Lutte en Denekamp. Koffie drinken we in Oldenzaal bij De Dominee. Hier hebben ze speciale houten 1,5 metertafels staan. Goed idee en ze zijn mooi. Onderweg zien we specifieke  Twentse woningen en boerderijen met aan de gevel niet geschilderde houten verticale planken.

’t Dorpscafé Lutter Kwartier heeft begin dit jaar een mooi overdekt terras laten maken. Hierbij is veel hout gebruikt. Toen het klaar was kwam de coronacrisis. Nu zijn we hier rond lunchtijd en is het niet druk. We horen van de eigenaresse dat het de afgelopen dagen wel erg druk was. Ze is blij dat het nu nogal rustig is.

Denekamp heeft een mooi plein met hieraan drie gemeentehuizen. Twee van de voormalige gemeente Denekamp en één van Dinkelland. De Sint Nicolaaskerk is al heel oud. Bij de reformatie namen de prostestanten de kerk over. Ten tijde van Koning Lodewijk Napoleon werd hij weer toegewezen aan de katholieken, die hier de grootste kerkgemeenschap vormden. Bij restaurant Oosth komen we dorpsgenoten tegen. Die zijn op vakantie in Geesteren hier niet ver vandaan. Terug naar het hotel fietsen we een stuk langs het Kanaal Almelo-Nordhorn.

Dag 3, 16 juli 2020. Bij een landelijk gelegen huis niet ver weg van Ootmarsum staat een oude plankenzaagmachine in bedrijf. We gaan even staan kijken. De machine is gemaakt tussen 1930 en 1935.

Nordhorn is een Duitse stad. Hier moet je een mondkapje voor, als je een restaurant of een winkel ingaat. Wij gaan geen winkels in. Het centrum van de stad is niet echt spannend. De parochiekerk is gewijd aan de heilige Augustinus. Lattrop is een dorpje aan de Nederlandse kant van de grens. Het plaatselijke café-restaurant bereidt zich voor op een besloten bijeenkomst later op de middag. We kunnen hier daarom niets te eten krijgen. Een paar honderd meter terug is de bakker met een bescheiden terras voor de winkel. Op de kaart staan geen belegde broodjes. De bakkersvrouw kan hier echter wel voor zorgen. We kunnen kiezen uit broodje kaas en broodje ham. De broodjes zijn luxe en lekker. Weer onderweg komen we net als gisteren weer een aantal Rustpunten tegen.

Dag 4, 17 juli 2020.

Deze dag gaan we weer naar huis. Net als op de heenweg steken we op bij La Place bij Stroe op de Veluwe. Afgelopen maandag stond in de kranten dar Jumbo, de eigenaar,  een aantal La Place-filialen gaat sluiten. Ze zijn hier (nog) open.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: