Home » 2013 Fietsen » Nieuwkoop

Nieuwkoop

Archief

Kalender van berichten

november 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Weblogstatistieken

  • 71.666 hits

Dinsdag 18 november 2008 

Bilderdijk, een dorpje aan de Drecht ten oosten van Leimuiden, ademt de sfeer van Bromsnor. De enige parkeerplaats die ik ken is een stukje voorbij de plaatselijke autodealer/garage. Daar zet ik m′n auto neer. Het is kwart voor negen en de lucht voelt vochtig aan. Ik volg te voet de Drecht richting de augurkenfabriek van Kühne. Aan de Nieuwveense kant van de brug volg ik de paaltjes van de Marskramersroute. Ik wandel langs een sloot op de graskant. Regelmatig moet ik over hekken heen stappen. Daarvoor zijn speciale wandeloverstappen gemaakt. Voorbij het centrum van Nieuwveen ben ik tegen tien uur aan het begin van het Vijfbruggenpad. Na Zevenhuizen neem ik de rechte paralelweg naar Nieuwkoop. Hier wonen godsvruchtige mensen, te zien aan de namen van de woningen. Ook is er een Christelijk Gereformeerde kerk een stuk vóór het dorp Nieuwkoop.

.

Wandelen_002a

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten Nieuwkoop

Om 10.50 uur loop ik het bruggetje over naar restaurant Tijsterman. Het is helemaal verbouwd en is nu een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten geworden. Fanatieke De Telegraaflezers zullen denken: ′Hebben ze soms te veel subsidiegeld bij Natuurmonumenten?′  Ik meng me niet in deze discussie. Ik ga een lekkere bak koffie scoren. Helaas. Het restaurant gaat pas om 11.00 uur open en is bovendien iedere maandag en dinsdag dicht vanaf 1 november. Het is vandaag dinsdag. Dan maar in het centrum van Nieuwkoop kijken of de asbakken op tafel staan.

.

Wandelen_006a

Remonstrantse kerk Nieuwkoop 1822. In 1649 stond hier al een kerk van de Remonstrantse Broederschap

Alle cafés in en rond het centrum van Nieuwkoop zijn echter dicht. Bij het Oude Regthuis brandt een neon-ornament met het woord ′OPEN′ maar deze zaak doet gewoon mee met de andere horecagelegenheden en wil ook niets aan mij verdienen. Gelukkig heeft de AH ook koffie en die is zelfs gratis. Helaas hebben ze geen gezellig bankje in deze plaatselijke supermarkt. Ik moet blijven staan. Overigens, de koffie is prima.

Het dorpscafé van Aarlanderveen is wel open als ik daar tegen half één langs kom. De muur is behangen met diverse schilderijen met Amstelbierafbeeldingen en met oude prenten met deugdzame spreuken, zoals ′Wilt gij uw kind tot mensch zien groeien? Laat het dan de drank verfoeien.′  Richting Korteraar wandel ik over een vrijliggend fietspad. De sloten zijn uitgebaggerd in verband met de schouw. Er liggen veel grote schelpen (van zoetwatermosselen?) tussen de bagger op de kant.

081118_ge_rondje_bilderdam

Het is 15.00 uur en ik heb 30 kilometer gewandeld en bijna geen regen gehad. In Bilderdijk staat mijn auto klem. Een een auto van de plaatselijke autodealer staat er dwars achter. Ik meld me daar. De chef zegt tegen me, dat ik waarschijnlijk tot 6 uur moet wachten, omdat dan pas de eigenaar van deze auto zijn auto komt weghalen. Dat is een grapje en even later loopt een monteur met me mee om de auto van de dealer te verzetten.


1 reactie

  1. kp boer schreef:

    ontzettende leuke en prachtige
    omgeving ik rijd er vaak langs
    gemaakt voor leuke spel opdrachten
    en nog veel meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: