Home » 2011 Diversen » Open monumentendag Den Haag

Open monumentendag Den Haag

Archief

Kalender van berichten

september 2011
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Weblogstatistieken

  • 75.652 hits

Zaterdag 10 september 2011

We komen met de trein aan bij Den Haag CS en wandelen eerst een stukje door het centrum naar het terras van de Boterwaag aan de Grote Markt. Het is bijna 12 uur en zijn wel aan een aangekleed bakkie toe. Vandaar lopen we terug door het oude centrum naar het Binnenhof.

De Ridderzaal

Hier willen we de Eerste Kamer en de Ridderzaal bezoeken. We sluiten ons aan in de rij bij de Eerste Kamer. Ze hebben hier van die controlemaatregelen als op Schiphol. Rugtas, portemonnee en horloge moeten door de scanner. Wij mogen door zelf een poortje lopen. Ik was hier weleens eerder geweest. Natuurlijk kennen we het van de beelden op de tv: groene bankjes met gordijntjes om de benen uit het zicht te houden. De Ridderzaal is een paar jaar geleden weer eens grondig opgeknapt. Het ziet er mooi uit, bijna modern.

De Tweede Kamer zelf is vandaag niet te bezoeken, maar wel een dependance aan Het Plein. Dit gebouw was vroeger het Rijksarchief. We lopen door een deel van de archiefruimten. De planken waar destijds boeken en mappen stonden zijn  van leisteen. Er zijn hier vooral zalen waar commissies en dergelijke kunnen vergaderen.

Ook bij het Kabinet van de Koningin moeten we in de rij staan. Iedere tien minuten wordt een nieuwe groep binnengelaten. Hier vallen vooral de donkere schilderijen met minder vredige afbeeldingen op. Het gebouw van de Raad van de Rechtspraak is een erg mooi gebouw. Dit was vroeger een bankgebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij, een voorloper van de ABN-Amrobank. Er zijn hier dikke kluisdeuren. Het doet ons denken aan gebouw De Basel aan de Vijzelstraat. In dit gebouw in Amsterdam is nu het stadsarchief gehuisvest maar was eerder ook een kantoor van ABN-Amro en van de Nederlandse
Handelsmaatschappij.

De Hofvijver

Na nog een paar gebouwen vinden we het genoeg en gaan te voet door China Town aan de Wagenweg, waar vandaag het Chinees Maanfestival is ter gelegenheid van de komst van eerste Chinezen in Nederland 100 jaar geleden.  Vanaf hier is het niet ver meer naar Den Haag HS, waar we de trein naar huis nemen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: