Home » 2011 Grote Rivierenpad » [R 4] Rijsoord

[R 4] Rijsoord

Archief

Kalender van berichten

september 2011
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Weblogstatistieken

  • 78.772 hits

S

Maandag 26 september 2011

Grote Rivierenpad, LAW 6, van Hoek van Holland naar Kleef. Etappe 4, wandelen Portland (grens Rhoon/ Barendrecht) naar Alblasserdam, 24 km

Vorige keer stonden de Rhoonse grienden op het programma. Vandaag de Carnisse grienden. Het zijn zoetwatergetijdengebieden. In de Jan Gerritse Polder is een uitzichtheuvel. De route gaat niet door maar over de Heinenoordtunnel. Verderop is er stationnetje van een modelspoorbaan. De Waal bij Heerjansdam is een doodlopende rivier. Verder ga ik nog door Hendrik-Ido-Ambacht en het eindpunt is Alblasserdam.

Het wordt een stralende dag. De auto zet ik bij het eindpunt van de vorige keer, een bushalte in Portland. Van hier is het drie kilometer lopen om op de west-oost route van het Grote Rivierenpad te komen.

 

Het eerste stukje langs de Waal is weer veel van hetzelfde, maar al snel kom ik op het Truus Visserpad. Van de hier groeiende wilgen werden en wellicht worden nog beschoeiingen, manden en bezemstelen van gemaakt. Een aantrekkelijk gebied om te wandelen. Ik kan niet zeggen dat het druk is op deze doordeweekse maandag, maar ik ben niet de enige wandelaar. Een Chinese mevrouw vertelt me dat ze 40 jaar in Zeeland woonde en werkte. Ze woont sinds kort in Carnisselande. Haar kinderen wonen inmiddels allemaal in Rotterdam. De stad zelf trok haar niet, maar in de Vinexlocatie waar ze nu woont heeft ze het prima naar haar zin. Bijna iedere dag maakt ze een wandeling door de grienden.

Vanaf de voet van de spottershil van de Jan Gerritse Polder zie ik een soort grote schotel op de heuvel staan. Nergens staat aangegeven of het hoe en waarom. Ik ben nieuwsgierig en daarom ga ik via trappen en een rondlopend pad naar het hoogste punt. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Oude Maas en de uitgestrekte bebouwingen van Barendrecht. De schotel is geen schotel maar een enorme ronde spiegel. Daarin wordt een deel van de omgeving gespiegeld. Jammer dat hij nogal vuil is.

Aan de Heinenoordtunnel heb ik herinneringen. Een aantal jaren geleden liep ik door deze tunnel een halve marathon die eindigde in Barendrecht. In de polder aan de oostkant van de A29 nuttig ik mijn lunch op een bankje in de zon. Het is een afwisselende wandeling. Er is een modelspoorlijn met een stationnetje.

Bij Heerjansdam neem ik afscheid van de Oude Maas. Hier begint of moet ik zeggen eindigt vlak bij het leegstaande gemeentehuis de Waal, een doodlopende redelijk brede rivierarm. Bij Restaurant De Waal neem ik plaats op het terras aan het water. Het zijn vandaag vooral mannen, zakenlui, die vandaag op het terras aan de boerenomeletten en uitsmijters zitten. Het stuk door Polder Rijsoord is rustig, het graan is geoogst en de stoppels staan nog op het veld. De bushalte van Rijsoord heet ’t Wapen van Rijsoord. Vroeger was hier een café. Inmiddels heeft het een andere naam en is het een chique
restaurant dat alleen ‘s avonds open is of wellicht alleen in het weekend.  Richting Hendrik-Ido-Ambacht wordt een natuurgebied aangelegd. Er liggen al diverse wandel- en fietspaden. Ik volg de doorgaande weg naar het centrum.  Zonder ik er erg in heb, sta ik ineens voor de brug over de Noord.

Op de Dam in Alblasserdam wacht ik voor een dameshoedenspeciaalzaak met de naam Nellie op de bus naar Zuidplein. Daar stap ik over op de bus naar Portland.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: