Home » 2011 Wandelen » Berkheide

Berkheide

Archief

Kalender van berichten

december 2011
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Weblogstatistieken

  • 78.774 hits

Maandag 5 december 2011

Katwijk aan Zee

Katwijk aan Zee

De dagen worden korter en we krijgen nu, begin december, te maken met echt najaarsweer, een stevige zuidwesterwind en regen. Daarom vandaag geen etappe van het Grote Rivierenpad, maar een wandeling wat dichter bij huis.

Katwijk, gezicht op de boulevard

 

Er is plek zat op parkeerplaats Noordduinen bij Katwijk. Als ik het Uitwateringskanaal oversteek houd ik mijn pet even in de hand om ‘m niet kwijt te raken. Ook op de boulevard krijg ik de wind van voren. Daar waar aan het eind van het dorp Katwijk aan Zee de weg afbuigt is een ouwe-mannen-café. Ik ben nog niet aan koffie toe, maar het is goed te weten dat je hier op maandagmorgen een bakkie kan doen. De Soefitempel wordt omgeven door wolken.

Het ene moment is de zon volop aanwezig en even later heeft hij zich achter een of meer wolken verstopt. Richting het zuiden volg ik de wit-rode palen van het Hollands Kustpad. Er zijn hier in het duingebied Berkheide aardig wat plassen. Een daarvan heet Nieuwe Plas. Daar waar het pad alleen maar bestaat uit rul zand heet het een laarzenpad te zijn. Café De Duinen ziet er verlaten uit. Alle luiken zijn dicht. Ik hoorde van een mevrouw van –  ik schat- ruim 75 jaar die aan het wandelen was met nordic stokken, dat het café gisteren ook dicht was. Ze vroeg of ik al koetjes had gezien. Ze doelde hier op grote wilde runderen. Ik zag ze vandaag nog niet en zij ook niet.

'Laarzenpad' tussen Katwijk en Wassenaar

'Laarzenpad' tussen Katwijk en Wassenaar

De Wassenaarseslag is mijn keerpunt. Bij restaurant Duinoord staat een schoenenborstelding gemaakt van bezems zonder stelen. Als ik hier aan de koffie zit valt me op dat ze meer personeel hebben dan klanten. Het is voor hen te hopen dat er op andere momenten wat meer mensen hun zaak binnen komen. Via Rijksdorp wil ik richting Katwijk lopen. Deze Wassenaarse woonwijk is geheel omgeven door niet toegankelijke (militaire) duinterreinen. Daarom moet ik weer min of meer terug naar het begin van Rijksdorp.

Wassenaar, Lentevreugd

Wassenaar, Lentevreugd

Een stuk verder kan ik vanaf de Katwijkseweg weer in een stuk duingebied komen met de voor vandaag niet toepasselijk naam Lentevreugd. Hier zijn wel hekrunderen en wilde paarden. Ook is het hier op sommige plekken behoorlijk drassig. Tot overmaat van ramp begint het ook nog eens harder te waaien en te regenen. Er vallen ook hagelstenen naar beneden. Aan de hemel staat een regenboog. No problem. Ik heb een regencape bij me. Even later klim ik over een hek en loop ik weer op de Katwijkseweg. Aan de wegkant van het hek staat een bordje met de tekst Verboden toegang.

De gebouwen van het voormalige vliegkamp Valkenburg doen vervallen aan. Hier en daar is er een bewoont. Antikraak of gekraakt? Op een zijweg staat op een richtingwijzer dat je hierin moet voor het hangartheater. Hier speelt de musical Soldaat van Oranje. Ongeveer op de scheidingslijn tussen Katwijk aan de Rijn en Katwijk aan Zee loop ik de bebouwde kom weer in. In de binnenhaven liggen rondvaartboten werkeloos te wachten op het voorjaar. Vanhier uit kom je via een paar trappen weer op het normale straatniveau van Katwijk.

Route in Google Earth

Route in Google Earth

De route van vandaag: Katwijk aan Zee, Berkheide, Wassenaarseslag, Rijksdorp Wassenaar, Lentevreugd, Vliegkamp Valkenburg, Katwijk : 24 km.

 


2 reacties

  1. dickwalraven schreef:

    Ja Piet, Sinds gisterenavond. Nu zit ik met name nog met vreemde tekens, die hier en daar mijn teksten bezoedelen. Het gaat toch goedkomen!?

  2. piet schreef:

    Zo, je kan weer foto’s plaatsen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: