Gezien

Home » 2012 Bourgondië » [13] Dijon

[13] Dijon

Archief

Kalender van berichten

mei 2012
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Weblogstatistieken

  • 67.248 hits

Vrijdag 11 mei 2012. Bourgondië. Vandaag een dag niet fietsen in Dijon.  

Dijon markhallen

Dijon, markthallen

De fiets blijft vandaag in het fietsenhok van de Ethic Etap in Dijon. Het is van hier ongeveer een half uur lopen naar het centrum. Als eerste ga ik in de richting van de Notre-Dame en de markthallen. In en buiten de hallen is het al vroeg gezellig druk. Na een rondgang langs de kramen neem ik plaats op het terrasje van ‘La March de l’huitre’. Hier heb ik een mooi uitzicht op mensen met tassen vol groenten, vlees en vis.

Dijon Convent des Bernardines

Dijon, Convent des Bernardines

Op de stadsmap van de VVV staan een paar rondjes getekend die je door het centrum kunt lopen. Ik volg deze deels en wijkt er ook weer van af. Ik krijg in de binnenstad onder meer te zien het Hôtel de Vogüe, het Grand Théâtre, het Paleis van Justitie, het Palais des Ducs et des États de Bourgogne (met onder meer het stadhuis erin), Cathédrale St. Benigne, het Convent des Bernardines en de Jardin Darcy. In dt laatste park zit ik een half uur in de schaduw van een paar bomen te kijken naar de mensen en een waterfontein.

Dijon, Place E. Zola

Dijon, Place E. Zola

Het Place de la Libération is ver weg het meest indrukwekkende plein in het centrum. Daarnaast zijn er nog heel veel kleinere gezellige pleintjes, zoals het Place E. Zola. Aan dat laatste plein neem ik om twaalf uur een lunch bij een Italiaans restaurantje met de naam La Pizz’zola.

Darcy

Park Darcy, Dijon

Over het stadsvervoer kan ik het volgende vertellen. Er wordt volop gewerkt aan de bouw van een nieuwe trambaan ongeveer vanaf het station naar het Place de la Républic. De meeste lijnbussen zijn van het Nederlandse merk Van Hool. Er rijden ook kleine gratis stadsbusjes van Place de la Républic naar de rand van hartje stad (Prefécture). Verder is er hier net als in Parijs en meerdere grote steden een soort wittefietsenplan. Ik zie twee keer een ouder met een bakfiets met het opschrift bakfiets.nl.

Laat ik niet vergeten mee te delen dat het een stralende dag is. ’s Middags zie ik op een thermometer bij een apotheek dat het 30 graden Celsius is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: