Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Westfriese Omringdijk [J-26]

Westfriese Omringdijk [J-26]

Archief

Kalender van berichten

december 2012
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Weblogstatistieken

  • 78.742 hits

Woensdag 19 december 2012.

Eenigenburg heeft een café met de toepasselijke naam De Burcht. Je kunt niet verwachten dat deze kroeg al om tien uur ’s morgens open is. Aan het eind van de weg komen we op de Westfriezezeedijk. Hier zat Joost Zwagerman regelmatig toen hij bezig was met het boekenweekgeschenk 2010. Op het nogal gammele bankje staat een tekst van deze schrijver: ‘Om na te denken heb je overzicht en weidsheid nodig’.

 

toren

Werkproject van jongeren met een verleden

 

 

 

Rekerdijk

Hier liep het riviertje de Reker, voordat het Noord-Hollandskanaal werd gegraven

 

De dwangburcht Nuwendore werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd door Floris V. Waarschijnlijk werd het in de tweede helft van de 14e eeuw alweer verwoest bij een dijkdoorbraak. Het enige wat door de eeuwen heen restte waren fundamenten in het landbouwlandschap. In de periode 2009 – 2011 is op deze plek een uitkijktoren gebouwd, van waaruit je een weids uitzicht hebt over het land.

 

Schoorlsedam

Schoorlse Dam

 

 

 

Bergen (NH)

Bergen (NH)

 

Leo en ik planden om bij het café-restaurant aan het Noord-Hollandskanaal bij Schoorldam een bakkie koffie te doen. Op een bord staat hier echter dat ze dagelijks pas om 16 uur open gaan. Geen nood. We nemen met onze thermosflessen plaats op het overdekte terras met uitzicht op de rustige weg. Even later komt de eigenares het Noord-Hollands Dagblad en De Telegraaf ophalen die bij ons op een tafeltje liggen. We maken een praatje met haar. Sinds de N9 is omgelegd zijn ze overdag hier niet meer open. Ze vraagt of we een kopje koffie van het huis willen. Zo’n gebaar slaan we natuurlijk niet af.

Bij Schoorl komen we langs de ‘Bosjes van Schermer’ en ‘Het weitje van Piet’. Rechts van de weg loopt een smalle beek. Bij restaurant Duinvermaak in Bergen eindigen we onze wandeling.

Jacobswegen in Nederland. Vandaag wandelen Leo en ik de derde etappe van het traject Den Oever naar Haarlem, 15 km van Tuitjenhorn naar Bergen (NH).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: