Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Windesheim [J-29]

Windesheim [J-29]

Dinsdag 19 november 2013.

Themapark Ecodrome Zwolle ligt er verlaten bij. Sinds voorjaar 2012 is dit park, dat in de jaren 90 voor milieueducatie is opgezet, dicht. Grote stalen hekken staan er om heen. Ze ontnemen grotendeels het zicht op het welig groeiende onkruid op het evenemententerrein. We wandelen door het Engelse Werk een park of bos dat is aangelegd in de Engelse landschapstijl. Het ligt op de resten van een verdedigingslinie uit de Tachtigjarige Oorlog.

008 (900x674)

De rode spoorbrug die vandaag in nevelen is gehuld, maakt onderdeel uit van de vorig jaar geopende Hanzespoorlijn van Lelystad naar Zwolle. Zwager Leo en ik waren vorig jaar bij de feestelijkheden op de eerste dag dat deze spoorlijn voor het publiek open was. Vandaag lopen we een stuk in de nabijheid van één van de mooiste rivieren van Nederland, de IJssel.

017 (900x652)

025 (900x674)

Op een bankje voorzien van tegeltjes, die hier en daar los beginnen te raken, drinken we koffie uit de thermos met uitzicht op de IJsselcentrale.

Het enige dorp van enige betekenis waar we vandaag doorheen wandelen is Windesheim. Op het landgoed Windesheim stond een landhuis, dat in 1944 door een geallieerde bommenwerper is verwoest. Er is nog wel een onlangs keurig opgekapte poort bij de ingang naar bijgebouwen, waarin nu een notaris of makelaar is gevestigd.

026 (900x673)

045 (900x674) (2)

Het asfalt van de Dorpsstraat is voor een groot deel verwijderd. Wegwerkers zijn vandaag bezig om nog meer stukken asfalt uit te steken. Er zal een nieuw wegdek komen. Het meest opvallende gebouw van het dorp is een kerk, gevestigd in een voormalige brouwerij, die behoorde bij het moederklooster van de Congregatie van Windesheim. Dit klooster werd in 1387 gesticht en kort na de reformatie gesloopt.

In een moerasachtig gebied staat een bord met de volgende tekst: ‘ANWB. Historisch punt. Tewaterlating van de modderzelte (schele beier jr), 19 augustus 2001’. We hebben geen idee wat dit voorstelt. Een studentengrap?

Als we het dorp Wijhe inlopen ruiken we een zwakke brandlucht. Even later zien we waar die lucht vandaan komt. Er staat een grote fabriek van worstenmaker Stegeman. Het station is dichtbij. Na ruim 5 minuten gaat onze trein. Die brengt ons in ruim tien minuten terug naar Zwolle.

Jacobswegen in Nederland, traject Hasselt (O) – Limburg. Vandaag de tweede etappe met zwager Leo van Zwolle naar Wijhe, 22 km. In totaal liep ik in 2012 en 2013 tot nu toe 29 dagetappes op verschillende trajecten van Jacobswegen in Nederland. 


1 reactie

  1. dickwalraven schreef:

    Op internet vind ik een verklaring over het bordje over de modderzelte.
    Deze luidt: Op 19 augustus 2001 hadden vrienden van de Solexclub uit Windesheim een tocht van Windesheim naar Soesterwetering. Een van de Solexrijders die de bijnaam ‘schele beijer jr; droeg wilde op het fietspad een fietser inhalen aan de slootkant en verdween vervolgens met Solex en al in de sloot. Hij dook zo gracieus de sloot in om vervolgens geheel onder de modder weer boven te komen. Daarna gaat hij dankzij zijn vrienden door het leven als ‘modderzelte’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: