Home » 2014 Frontlinie » Arras [FL-03]

Arras [FL-03]

Maandag 7 juli 2014.

We zijn in Loos-en-Gobelle, een mijnwerkersdorp. In de vorige eeuw werden hier grote hoeveelheden kolen uit de grond gehaals. In de omgeving hier zie je grote sintelbergen in het landschap.

2014-07-07 001 (800x591)

Bergen sintels in mijngebied

2014-07-07 011 (800x600)

Ablain-St.Nazaire, ruïnekerk

2014-07-07 030 (800x587)

Authuile, dorpskerk

Op een gegeven moment rijden we een weg in, waar is aangegeven dat die is afgesloten voor verkeer. De weg gaat naar een monument voor in de eerste wereldoorlog omgekomen Franse soldaten. De afsluiting zal wel alleen voor auto’s gelden, denken/vinden wij. We gaan een heel eind betrekkelijk steil omhoog. Er staat een hek dwars over de weg. Alleen helemaal links is nog een klein kiertje open afgezet met een rood-wit lint. Een kwestie van het lint optillen en erdoor. Totdat we een stuk verder de uitvoerder tegenkomen. Hij begint een preek dat we hier niet mogen komen en om hadden moeten rijden. Ik reageer wat onnozel. Natuurlijk niet te onnozel, anders is het net alsof ik toneelspeel. Ik wijs op het hek, niet ver niet vandaan. Daar zijn we het terrein weer af. Met een zuinig gul gebaar zegt hij dat we bij de hekken aan de rechterkant er weer uit kunnen.

2014-07-07 016 (800x600)

Arras

Arras maakte in de Tachtigjarige oorlog nog deel uit van de Nederlanden. In de 17e eeuw werd het een deel van Frankrijk. Het grote plein midden in de stad doet heel Vlaams aan. Hier nuttigen we ons middagmaal met uitzicht op de Vlaamse gevels.

In het dorpje Achiet-le-Grand slaan we wat etenswaren in, omdat er vanaf dit punt de aan de route voorlopig geen winkel meer te bekennen zal zijn. Op de camping eten we aan de picknicktafel witte bonen in tomatensaus met sardines. Dat is weer eens wat anders dan eten in een restaurant.

Fietsen van Aubers naar Authuile, 108 km. Dag 3 van onze rit van Vlissingen via Noord-Frankrijk naar Bazel.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: