Home » 2015 Fietsen en wandelen » Hooibroeken

Hooibroeken

Donderdag 21 mei 2015.

Achter ons loopt een man met houten klompen. Ze maken veel lawaai op de klinkerweg bij Bokhoven, een dorpje aan de Maas ten noorden van Den Bosch. We maken een praatje met deze man. Hij is met zijn vrouw, die gewone wandelschoenen draagt, een rondje wandelen over dijkwegen rond zijn dorp.

006 (900x674)

Chauffeurscafé Treurenburg in Den Bosch

Vanmorgen startten wij onze wandeling bij een chauffeurscafé met een bordje ‘Rookvrije zaak’. De sigarettenlucht kwam ons tegemoet toen we de deur openden. Er is een rookvrij gedeelte met een grote deur met veel glas. Die deur stond gewoon open. Daarom hing er in het café evenveel rook als in de aparte ruimte. ‘Jongens, twee koffie?’ Een gezellig no-nonsens café en met lekkere koffie. We bleven er niet lang plakken en gingen over een sluis met daarnaast een vispassage, waardoor vissen vanuit de Maas de Dommel en de Aa in kunnen zwemmen.

031 (900x673)

Heusden

Later komen we in het vestingstadje Heusden, te vergelijken met Naarden in Noord-Holland of Willemstad in West-Brabant. De stad is enige decennia geleden flink opgeknapt. Het valt mij wat tegen qua oude gebouwen. Er is wel een VVV, maar ziet er toch niet erg toeristisch uit. Voorbij Heusden, de kant van de Biesbos op, heet de rivier Bergsche Maas. Tussen 1883 en 1904 werd deze gegraven om de Maas die wat zuidelijker lag te vervangen.

052 (900x674)

Wat de groen en vogels betreft komen we na Oud-Heusden in de mooie natuurgebieden Hooibroeken en Elshoutse Wielen. De bladeren aan de bomen hebben nog de mooie meigroene kleur. Ook zien we veel wilde bloemen. Vóór Waalwijk zien we een grenspaal, waarop aan de ene kant ‘Holland’ staat en aan de ander kant ‘Brabant’. Ooit was Waalwijk Hollands en werd verkocht aan Brabant.

060 (900x674)

Via een fietsbrug, die in vroeger tijden een spoorbrug was, komen we de buitenwijken van Waalwijk binnen. Links zien we het stadion van RKC-Waalwijk. In de centrum valt de bijzondere Sint Janskerk op. De nieuwe schouwburg heet De Leest, verwijzend naar de schoenenindustrie die er was in dit dorp in de Langstraat.

063 (900x675)

Waalwijk, de Sint Jan

Wandelen met zwager Leo van Den Bosch naar Waalwijk, 24 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: