Home » 2015 Fietsen en wandelen » Wandelen van Waalwijk naar Geertruidenberg

Wandelen van Waalwijk naar Geertruidenberg

Vrijdag 29 mei 2015.

De start is in Waalwijk. Via een veerpont gaan we naar de andere kant van de Bergse Maas. Daar ligt het dorpje Drongelen. Als we met een ander pont weer aan de zuidkant van de Bergse Maas zijn, steken we door tot aan het Oude Maasje. Via Waspik en Raamsdonk komen we in het tweelingdorp Raamsdonksveer/Geertruidenberg.

009 (900x604)

 

016 (900x675)

In Waalwijk vragen aan een mevrouw op straat waar de Markt is. Haar antwoord is dat er maar drie dagen per week markt is. Wij verduidelijken onze vraag door te zeggen dat we niets willen kopen maar naar het plein willen dat Markt heet. ‘Dat is er niet in Waalwijk, dan moet je in een buurdorp zijn’, is haar antwoord. Even verderop komen we een andere vrouw tegen en die weet ook te vertellen dat er geen plein is met de naam Markt. We gaan nu ook twijfelen. We weten dat het centrum vlak bij de bijzondere katholiek kerk moet zijn. We lopen die richting op en komen op een pleintje met nogal wat horeca. Dit pleintje heet Markt.

Hier drinken we koffie in een café-restaurant, waar in vroegere jaren een Albert Heijn was gevestigd. De goudkleurige letters staan nog op de gevel van het gebouw. De zaak wordt gerund door een Chinees stel. Nadat ik heb afgerekend vraag ik de dame waar de Grote Straat is. Die is hier heel dichtbij. ‘De Glote Straat is een erg glote straat, een lange straat’, zegt ze.

De pontveren over de Bergse Maas zijn gratis. Dit heeft te maken met het graven van de Bergse Maas. De overheid was bang dat het gebied ten noorden van Waalwijk door de Bergse Maas geïsoleerd zou raken. Het gebied tussen de Bergse Maas en de Merwede heet het Land van Heusden en Altena.

021 (900x675)

027 (900x675)

Het eiland tussen het Oude Maasje en de Bergse Maas was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een soort niemandsland. Het zuiden was eind 1944 al bevrijd. Het gebied boven de rivieren moest wachten tot mei 1945. Er is hier een monument dat herinnert aan gevechten die hier plaatsvonden. Een deel van de koperen plaketten is gestolen door koperdieven.

Het is nog steeds droog als we de voetgangersbrug overgaan van Raamsdonksveer naar Geertruidenberg. Vanmorgen parkeerden we hier de auto. Als we op de snelweg rijden begint het te regenen.

Wandelen met zwager Leo van Waalwijk naar Geertruidenberg, 24 km. Het is een deel van het Maaspad.

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: