Home » 2015 Fietsen en wandelen » De Maas in Limburg

De Maas in Limburg

Donderdag 8 oktober 2015.

Van Sittard naar Maastricht gaan we met een NS- bus. De trein gaat namelijk niet verder ‘in verband met wateroverlast’. Voor dat we vanmorgen van huis gingen had ik het al op internet gezien. Nu nog even een bakkie bij een café tegenover Station Maastricht en dan op pad richting Vrijthof, langs het stadhuis, de oude Spinhxgebouwen en de historische haven de stad uit naar het noorden.

P1100459

Daar waar het Zuid-Willemskanaal begint zijn we bijna in Belgisch Limburg. Smeermaas is hier het eerste dorp. Rekem, het volgende dorp, zou ooit uitgeroepen zijn als mooiste dorp van Vlaanderen.  Midden in het dorp staat een oud kasteel. Hier in de Belgische dorpen komen veel hemelwaterafvoeren (regenpijpen) uit op het trottoir in plaats van dat ze de grond in gaan naar de riolering. Ook de bouwstijl is duidelijk anders dan in Nederland en in plaats van een voetpad zijn er dikwijls grindranden voor de percelen, waar auto’s kunnen worden geparkeerd.

P1100471

We komen door het natuurgebied Hochter Bampd. Het ligt ingeklemd tussen de Maas en de Zuid-Willemsvaart. Volgens de borden zouden hier galloway runderen en prezwalski paarden lopen. Wij komen ze niet tegen. Of ze hebben zich verstopt of ze inmiddels naar de slager gebracht. We komen door een tuinbouwgebied. Frambozenplanten staan in potten onder een gigantisch afdak van plastic.

P1100474

P1100479

Maasmechelen heeft een historisch gemeentehuis. Hier voorlangs loopt de Heirstraat een eeuwenoude weg. Hij stamt uit de Romeinse tijd, 2000-1000 voor Christus. Bij de Zuid-Willemsvaart is de Heirstraat een fiets-voetgangerstunnel over het water. We lopen over een hoge dijk, een kapel met de naam Onze Lieve Vrouw van Overwinning staat in een gehucht. Bij Berg aan de Maas steken we per pontveer de Maas over. We zijn weer in Nederland.

De bushaltepaal is ingepakt met een stuk rood plastic, waarop staat dat de halte tijdelijk is opgeheven. Gelukkig gaat dit pas morgen in. De bus komt wel maar ongeveer een kwartier te laat. Wij zijn de enige passagiers. Op Station Sittard kunnen we nog net mee in de trein naar Schiphol.

Een etappe van het Maaspad wandelen met zwager Leo van Maastricht naar Berg aan de Maas, 26 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: