Home » 2015 Fietsen en wandelen » Kneppelhout

Kneppelhout

Maandag 12 oktober 2015.

P1100511

We wandelen langs grote huizen met fraaie serres. Na een warme kop chocolademelk bij Grand-café Schoonoord in Oosterbeek gaan we een landgoedpark in. In landgoed Hemelse Berg staan bijzondere en vooral ook grote bomen. Er zijn bosbeekjes en watervalletjes.

P1100518

De steenrijke Johannes Kneppelhout, 1814-1885, kocht landgoed Hemelse Berg in 1847 en ging hier vanaf 1851 permanent wonen. Kneppelhout studeerde als jongeman aan het gerenommeerde instituut Noorthey te Veur en daarna rechten in Leiden, zonder deze opleiding af te maken. Hij schreef verhalen onder het pseudoniem Klikspaan.

Hij trouwde in 1845 met zijn achternicht Martha van Braam. Het huwelijk bleef kinderloos. Kneppelhout ging vanaf 1851 permanent op de Hemelse Berg wonen. Hij reisde veel en schreef ook reisverhalen. Ook had hij belangstelling voor kunst en steunde arm talent. Kneppelhout deed ook veel voor de bevolking van Renkum en Oosterbeek. Als dank is door de bevolking een gedenknaald voor het echtpaar opgericht. Het kasteel van het landgoed doorstond de tweede wereldoorlog niet.

Verder lopen we in Heveadorp langs voormalige arbeiderswoningen van de fietsenbandenfabriek Hevea. De bewoners vormden een hechte gemeenschap en hadden een goede relatie met de directie van de fabriek. Om 22 uur werd het licht van de woningen door de vrouw van de directeur uitgeschakeld. De bewoners moesten op tijd naar bed om de volgende dag weer fit aan de slag te kunnen. Later werd het merk overgenomen door Vredestein. Na de tweede wereldoorlog werd de productie gestaakt in verband met gebrek aan grondstoffen en werknemers.

P1100538

P1100542

In de uiterwaarden van de Nederrijn is een camping. Het restaurant van de camping, genaamd Cantine, is open tot eind oktober, maar is vandaag dicht omdat ze iedere maandag hun rustdag hebben. Ons maakt het niet veel uit, want we hebben brood en koffie mee in de rugtas.

Na Mariëndaal, een landgoed aan de rand van Arnhem met sterk glooiende paden, gaan we door Lombok, een wijk met kleine woningen, die hier vanaf 1893 werden gebouwd voor spoorwegarbeiders en hun gezinnen. Ook gevangenispersoneel van de koepelgevangenis uit 1882 aan de rand van de wijk, kwam hier te wonen.

De nieuwbouw van Station Arnhem is nog niet helemaal gereed. Ook wordt er nog gewerkt aan de bestrating voor het station. Wij nemen de trein richting Utrecht. Niet ver voor Station De Klomp horen we een raar geluid. De trein is over een fiets gereden. Na een inspectie aan de trein wordt de treinreis voortgezet. Afgelopen donderdag hadden Leo en ik vertraging omdat er een hond was aangereden bij Station Muiderpoort. Volgende keer blaadjes op de rails of vierkante wielen?

Joke en ik liepen de NS-wandeling Hemelse Berg van 16 km van Station Oosterbeek via Heveadorp, de uitwaarden en Mariëndaal naar Station Arnhem. Een aanrader.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: