Home » 2015 Fietsen en wandelen » Van Haarlemmerplein naar Leidseplein

Van Haarlemmerplein naar Leidseplein

Zondag 20 december 2016.

We hebben een nieuw boekje gekocht: Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam. Joke en ik wandelen op deze zondag in Amsterdam-West met het boekje en een GPS-track.

Als we uit de stadsbus van het GVB stappen staan we voor de Haarlemmerpoort en een groot beeld van Domela Nieuwenhuis. We wandelen door de Spaarndammerbuurt. Aan de Zaanhof staan mooi opgeknapte woningen met opvallend geel schilderwerk van architect Walenkamp. De schoonheidscommissie vond deze woningen destijds te luxe voor arbeiderswoningen.

P1110286

P1110308

P1110329

Op het terrein van de Westergasfabriek zijn allerlei kerstmarktstalletjes zowel binnen als buiten neergezet. Dikwijls worden er buitenlandse hapjes verkocht. Hier op dit terrein staat ook een grote oude gashouder en een watertoren. We komen langs grote nieuwe woongebouwen gebouwd in de vorm van piramiden. Hier in de buurt was vroeger Marcanti, een zalencentrum waar ik jaren geleden een paar keer examens deed. Het gebouw heeft nu een andere naam, Marktkantine. We komen langs het Sieraad. Dit was een ambachtsschool. Het is gebouwd in de Amsterdamse School-stijl. Ook is hier in de buurt de Westermoskee. Dit is een modern en mooi gebouw met kenmerken van de Amsterdamse school.

P1110347

P1110344

De Bellamystraat laat ons allerlei dorpse huisjes zien met groene voortuinen met nogal hoge begroeiingen. Het Wilhelmina Gasthuis is al lang geen ziekenhuis meer. Eerder was het een pesthuis. De Vondellaan loopt evenwijdig aan het Vondelpark. Hier staan enorm grote prachtige huizen. Halverwege deze staat een kerk van de architect van het Centraal Station, Cuypers. Op het Leidseplein stappen we op de tram.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: