Home » 2015 Fietsen en wandelen » Oostelijk Havengebied

Oostelijk Havengebied

Maandag 21 december 2015.

Op het Java-eiland, gelegen in het IJ, zijn we onder gebouw De Zwijger, een opgeknapt pakhuis, doorgelopen. Het gaat een beetje regenen. Dat was niet voorspeld. Aan het begin van de straat die met de lengterichting van het eiland meeloopt, gaan we vanwege de opkomende nattigheid een koffiezaakje in. Het is hier tevens een soort buurthuis. De meubels zijn duidelijk afkomstig van een kringloopwinkel. Het is een allegaartje van banken, stoelen en tafels. Voor het raam, met uitzicht op het IJ, staat een rijtje kerkbanken.

P1110377

P1110385

Aan beide zijden van het Spoorwegbassin staan moderne dure huizen. Via architectonisch verantwoorde rode bruggen kan je van de ene kant naar de andere kant. Nu regent het niet meer. Het Zeeburgerpad, verderop, is een oud stukje Amsterdam tussen al die nieuwbouw hier. Er zijn hier allerlei kleinere bedrijven gevestigd. Dan wandelen we nog een stukje door het Flevopark en over een brug die over het Amsterdam-Rijnkanaal gaat.

 

P1110389

We steken het IJ over bij de Oranjesluizen. Hier en ook de weg ernaar toe, de Zuider-IJdijk is bijna uitgestorven. In Noord lopen we door de Amsterdamse dorpen Schellingwoude, Durgerdam en Ransdorp. Op het eindpunt van onze route moeten we drie kwartier op de bus wachten in een abri met uitzicht op een landelijke ophaalbrug. Aan deze brug is een plastic Sara vastgemaakt. De mevrouw in het eerste huis na de brug is vandaag jarig.

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam, etappe 1 van Amsterdam Centraal naar Ransdorp, 16 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: