Home » 2016 Fietsen en wandelen » Bergen aan Zee

Bergen aan Zee

Vrijdag 21 oktober 2016.

Duinvermaak ligt voorbij de bebouwde kom van Bergen daar waar de bossen beginnen.  Het is een meer dan 100 jaar oud restaurant dat al vanaf 9 uur ’s morgens open is. Wat verder ben je in de Schoorlse duinen. De zon staat nog betrekkelijk laag en trekt lichtstrepen over de paden, waarop eikels en de eerste afgevallen herfstbladeren liggen. Moutainbike paden, fietspaden en paardenpaden kruisen mijn weg.

p1140819

Het is al lekker zonnig alhoewel de picknickbanken nog behoorlijk nat zijn van de regen van de afgelopen dagen. Daar waar de zon door het bladerdek kan komen zullen de bankjes in de loop van de dag wel droog worden. Grote stukken bestaat het landschap uit zwarte stompjes bomen of kale plekken.  Hier was in 2010 een grote bosbrand. Na een open duingebied en een hoge duinenrij kom ik op het strand.

20161021_112815

20161021_114708

Hier gaat de route naar het zuiden. Het wordt warmer. Daarom trek ik mijn trui uit, ik heb genoeg aan mijn nieuwe wandeljas. Grote plakken wit schuim rollen over het strand. Er zijn meer mensen die hier op het stille strand van Bergen wandelen. Het is herfstvakantie in noord- en midden Nederland. De Kerf is een natuurgebiedje. Hier is een soort doorsteek gemaakt met het doel om zo nu en dan bij erg hoog water wat zout water het duingebiedje in te laten lopen. Hier is het licht moerassig en brak. Eerlijk gezegd is er voor een normale sterveling niet veel bijzonders te zien.

20161021_113944

Als ik het strand verlaat zie ik bij een paviljoen dat dit horecagebeuren vandaag voor het laatst open is dit seizoen. Andere koffie- en eettenten alsmede strandhuisjes zijn al van het strand verwijderd. Bij het Zeehuis koop ik een toegangskaartje voor de PWN-waterleidingduinen. Ook hier wisselen bossen en open stukken duin elkaar af. Het laatste stukje voor de dorp Bergen heet het Berger Bos. Hier zijn grote kale zandvlakten met meertjes. Er zijn hier vandaag veel mensen met honden. Het Merelhof een leuk woonbuurtje doet gezellig aan.  Hier en daar staan in het dorp vlaggen van de kunstroute die deze week in Bergen wordt georganiseerd.

Terug in de auto naar huis gaat het een beetje regenen. Dat was ook voorspeld voor het noorden van Nederland. Al met al was het vandaag een mooie wandeldag.

Groene Wissels-wandeling Bergen (NH) 19 km. 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: