Home » 2016 Fietsen en wandelen » Van Venlo naar Arcen

Van Venlo naar Arcen

Dinsdag 29 november 2016.

Het vriest vanmorgen. Rond 10 uur staan we bij de deur van de bedevaartkapel van Onze Lieve Vrouw van Genooi. Een vrouw komt uit de kapel en loopt naar haar fiets. Ze zegt dat we gewoon naar binnen kunnen en een kaars opsteken. ‘Ik heb er ook net één opgestoken’,  zegt ze. Een kaars steken we niet op maar kijken wel rond, ook buiten de kapel. Het is een terrein waar in oude tijden een klooster stond.

p1150138

Vanmorgen arriveerden we vóór 9 uur op het treinstation van Venlo en begonnen onze wandeling met een bakkie in de binnenstad in een koffiezaakje gehuisvest in een voormalig winkeltje. Buiten het centrum kwamen we  langs het grote complex van Océ kopieermachines. Van der Grinten had hier in de buurt een boterverffabriek en loosde zijn afval op de Maas. Alles werd hier geel ook de boten op de Maas.  De laatste jaren zijn er op veel plaatsen aan de randen van de Maas rond Venlo natuurgebieden gemaakt. Bij hoog water kunnen die volstromen.

p1150150

p1150154

Bij Lomm kijken we vanaf de winterdijk uit op de graafwerkzaamheden aan de Maas. Hier is de afgelopen jaren ruimte voor de rivier gemaakt. In het dorp Lomm staat De Spijker, een herenhuis dat dateert uit 1394. We steken met een veerboot de Maas over en komen in Lottum. Dit is het grootste rozenkweekgebied van Nederland. Een kapelaan die om gezondheidsredenen een paar jaar in Frankrijk had gewoond introduceerde hier de rozen.

Een deel van de weg hier lopen we over een ruig pad strak langs de rivier. Daar waar een beekje uitkomt bij de Maas steken we dit watertje over door van kei naar kei te stappen. We hebben wat steun van de overhangende takken van een boom.

p1150165

Later nemen we nog een keer een pontveer en komen dan in Arcen, bekend van de bierfabriek van Hertog Jan. In dit toeristendorp eindigt onze etappe. Met bus en trein gaan we weer terug naar de Bollenstreek.

p1150168

Wandelen met zwager Leo in Limburg van Venlo naar Arcen, 21 km. De route maakt deel uit van Maaspad.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: