Home » 2017 Fietsen en wandelen » Van Cuijk naar Ravenstein

Van Cuijk naar Ravenstein

Maandag 16 januari 2017

Heb jij wel eens koffie gedronken bij de slager? Wij zitten vanmorgen om 8.15 uur aan de koffie bij de Keurslager in Cuijk. Bakker Bart, de winkel hiernaast, is nog niet open. Het begint licht te worden, het is mistig en hier en daar ook een beetje glad. Er is zonnig weer voorspeld en wij wandelen richting Katwijk aan de Maas.

Tussen het fietspad en de rivier staan hier en daar kazenmatten uit de Tweede Wereldoorlog, te vergelijken met de bunkers bij ons in de duinen. Bij het dorp Katwijk is in mei 1940 gevochten met de Duitsers vanaf de overkant van de Maas. Op deze plek staat een monument voor een al jaren leegstaande boerderij. In het dorp bezoeken we de Mariagrot achter de Martinuskerk. In onze provincie hebben we iets dergelijks in Noordeinde.

p1150444

p1150457

We wandelen door een natuurgebied dat is ontstaan door zandafgravingen. Het zand werd gebruikt in de beton- en metselindustrie. Onderweg spreken we met een man die hier met zijn hondje loopt. Hij vertelt ons dat hij vanmorgen nog in Amsterdam was en dat het dáár erg zonnig is. Hij gaat kijken bij de werkzaamheden van een aan te leggen tijdelijke dam bij de vernielde sluis van Grave. op een kruising gaat hij rechtsaf en hier wij gaan linksaf.

p1150452

Grave is een aardig stadje. Daarna komen we in een stil gebied, het natuurgebied Keent. Hier zien we op de velden heel veel ganzen. Ook wandelen we een stuk op met een roofvogel die op een paal zit. Als we weer min of meer bij hem in de buurt zijn, vliegt hij een stuk verder om daar op een andere paal te gaan zitten. Dat gaat een tijd door totdat de vogel geen zin meer heeft in het spelletje en een keer de andere kant opvliegt.

p1150461

Ravenstein is het eindpunt voor vandaag. Hier stappen we rond 16.00 uur op de trein.

Wandelen met zwager Leo van Cuijk naar Ravenstein, 30 km. Het is een etappe van het Maaspad.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: