Home » 2020 Fietsen en wandelen » Stompwijk

Stompwijk

Dinsdag 9 juni 2020

Het dorp Oude Wetering bestaat eigenlijk uit maar één straat. Rechts staan huizen en links loopt de Oude Wetering, een verbindingsvaarweg tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeer en het Braassemermeer.

Vlak bij het markante huis van de plaatselijke klokkenmaker laat een mevrouw op twee krukken haar hondje uit. Ze vertelt dat ze pas aan haar voet is geopereerd. Het gebruik van de krukken maakt het lopen wat beter te doen. Ze loopt maar kleine stukjes buiten.

Een pont zet ons over naar de andere kant van de Oude Wetering. We komen op de Heilige-Geestlaan. Aan het eind van deze weg op een kruising in Rijnsaterswoude staat een kerk. Je zou denken dat die kerk de Heilige-Geestkerk heet. Dat is niet waar. Het is de Johannes de Doperkerk.

We rijden naar de noordkant van Alphen aan den Rijn. Het heet hier de Ridderbuurt. Aan de stadse kant van de Ridderstraat zijn er meerdere volkstuincomplexen. Ik tel er minimaal drie. Langs het Aarkanaal gaan we richting Boskoop. We komen langs café-restaurant Skoop. Het heeft een strandachtige uitstraling. Er is veel steigerhout gebruikt. Het is geopend van donderdag tot en met zondag dagelijks vanaf 12 uur . Nu is het dus gesloten. Wij drinken koffie uit onze thermosflessen op de nog niet zolang geleden opgeknapte banken tegen het eethuis aan.

De watertoren van Boskoop oogt niet florissant. Het lijkt erop dat hij zal worden opgeknapt. Een groep senioren op fietsen blokkeert het kruispunt vlak bij de spoorwegovergang. Een deel wil de overweg over, terwijl een ander deel voor de overweg linksaf wil.

Korenmolen de Haas staat er mooi bij aan het begin van het dorp Benthuizen. Bij de Noorderplassen van Zoetermeer komen we in een recreatief stukje landschap. Het is er vandaag niet druk.

Stompwijk is zo’n dorp met een lange straat, waarbij ieder huis zijn eigen brug heeft. We komen bij een fietsonderdoorgang in de vorm van een rioolbuis met een grote diameter. Er is daar een stukje groen met veel klaprozen.

Voorbij recreatiegebied Vlietlanden komen we langs de Horsten in de gemeente Wassenaar, daar waar een paar jaar geleden de koning en de koningin met hun gezin nog woonden. In Valkenburg nemen we het pontje naar Rijnsburg. De bootsman vertelt dat hij al om half zes opstond om op tijd op zijn werk te komen. ‘Het zijn lange dagen’, zegt hij. Al sinds de 17e eeuw worden hier al passagiers overgezet. Daarmee is het de oudste nog werkende voetveer van Nederland.

De paardenmarkt van Rijnsburg is een jaarlijkse attractie in dat dorp. Morgen, 10 juni, zou die weer plaatsvinden. In verband met de Corona-crisis is het dit evenement afgeblazen.

Fietsen met zwager Leo: Lisse, Weteringbrug, Boskoop, Stompwijk, Wassenaar, Lisse, 80 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: