Home » 2020 Fietsen en wandelen » Kruisweg en Tempel

Kruisweg en Tempel

S

Vrijdag 6 november 2020

De naam van het dorpje Kruisweg in Zuid-Holland heeft geen religieuze achtergrond. Kruisweg ligt op de rand van de gemeente Lansingerland, vóór de gemeentefusie van een paar jaar geleden Bleiswijk. De gemeenten Zoetermeer en Zuidplas liggen vlakbij. Het dorp staat op de Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen. Het dorp heeft maar een paar straten en bijna geen voorzieningen. Het ligt dicht bij de A12.

 

Het dorp Tempel (Gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is niet genoemd naar een gebedshuis. Op internet staan verschillende ideeën waar de naam Tempel vanaf geleid zou kunnen zijn. Eén van de mogelijkheden is dat er hier een kleine veenstroom met  die naam was, die uitmondde in de Gouwe. Er wonen een kleine 200 mensen. In dit dorp zie je nog bovengrondse elektriciteitsdraden langs de smalle doorgaande weg. Een monteur is hier met een hoogwerker aan het werk. Wij maken een praatje met hem.

 

Vanmorgen vertrokken we om 8.00 uur met een zonnetje. Eerst gingen we langs de randen van Leiden en Leiderdorp en daarna door het tweelingdorp Koudekerk aan de Rijn/Hazerswoude Rijndijk. Voorbij Moerkapelle kwamen we in Kruisweg. In Boskoop zie je veel bedrijven waar planten, heesters en bomen worden gekweekt. Wat opvalt is dat er veel zwaar vrachtverkeer dwars door het centrum rijdt.

Na Tempel gingen we naar Ter Aar, Bilderdam en Leimuiden. Het  is een ideale fietsdag: zon, slechts weinig wind en geen druppel regen.

Fietsen met broer Bert, 103 km.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: