Home » 2020 Fietsen en wandelen » Kasteel De Haar

Kasteel De Haar

S

Maandag 9 november 2020

 

Gisterenavond hoorde ik het de weerman nog zeggen. Het wordt een zonnige lentedag. Om half 9 fietsen we over het Heijepad in het zuidelijke, rustige deel van de Haarlemmermeer. De opkomende zon tekent de lucht met rode tinten.

In Zevenhoven gaat er grote sliert fietsende groep-3-ers, over het kaarsrechte fietspad aan de rand van het dorp. Ze gaan van hun school naar de gymzaal een kilometer verderop. Twee juffen gaan mee. Eén vooraan en één achteraan. Zo nu en dan wordt er geroepen, zoals: . ‘Aan de kant blijven fietsen’ en ‘Door blijven trappen’.

Kasteel De Haar is vandaag gesloten. Dit in verband met de coronamaatregelen. Veel musea en kastelen zijn op maandag gesloten, maar dit kasteel is in principe iedere dag open. We maken een paar foto’s. Een oudere man die hier met zijn twee kleinkinderen wandelt: ‘Hebben jullie 50 kilometer gereden om bij dit dichte kasteel te komen?’ Hij had even op mijn kilometerteller gekeken. We vertellen hem dat het ons niet om de bestemming gaat maar om de fietsreis.

Een stukje verderop ligt het dorp Haarzuilens. Hier nemen we plaats op een bank op de Brink, ieder onze eigen bank. De eigenaar van Het Wapen van Haarzuijlens komt naar buiten gestapt en vraag of we koffie willen. Ik zeg hem dat we koffie mee hebben. ‘Dan misschien een appelpuntje erbij?’ ‘Oké doe dat maar’.

Na Haarzuilens gaan we weer terug naar het westen. Net als op de heenweg rijden we op een stuk van de Hollandse Kade. Deze vormde sinds 1285 de grens tussen het Graafschap Holland en het Bisdom Utrecht. We fietsen links langs de Kamerikse Wetering door de dorpen Kamerik en Kanis. Vóór het dorp Kanis ligt een pontonbrug. Daar gaan we aan de rechter kant van het water rijden. Na het dorp is er weer een pontonbrug. Vanaf dat punt rijden we weer links van het water. Van hieruit gaat de reis langs de Nieuwkoopse Plassen, door Aarlanderveen, Papenveer, Bilderdam, Leimuiden naar huis in Lisse.

 

Fietsen met broer Bert, 103 km. De route maakte ik met de Fietsrouteplanner van de Fietserbond.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: