Home » 2020 Fietsen en wandelen » Breukelen

Breukelen

S

Vrijdag 20 november 2020

Veel fietsritten vanuit de Bollenstreek gaan via Leimuiden en Bilderdam. Op de ringdijk van de Haarlemmermeer bij Leimuiden zit café-restaurant mr. Ed. Deze zaak is al vanaf 2013 gesloten. Het terras en het parkeerterrein zijn afgezet met kettingen. Alles ziet er hier verder aangeharkt uit. Zal deze zaak ooit nog opengaan? Ik durf het te betwijfelen.

Het Jaagpad van Bilderdam naar Vrouwenakker wordt in opdracht van Waternet onder handen genomen. De dijk wordt verbeterd en het (smalle) fietspad wordt vernieuwd. Wij gaan vandaag niet de kant van Vrouwenakker op, maar naar Nieuwveen. Als we de brug bij voorheen de augurkenfabriek over zijn, fietsen we in de bebouwde kom van Nieuwveen. De Hervormde kerk staat op het oog midden op de straat. Bij de sportvelden van Nicolaas Boys gaan we over een kort fietspad naar een doorgaande weg richting De Hoef. Kilometers rijden we tussen links en rechts weilanden en zo nu en dan een boerderij. Dit is ook het Groene Hart.

We komen langs de oprit van Van der Valk, gebouwd in Chinese stijl. Hier is Breukelen. Het centrale plein is normaal het gezellige deel van het dorpshart. Vandaag is het weekmarkt. Niet echt ‘the place to be’ in deze tijd van corona. We maken ons vlot uit de voeten met onze fietsen aan de hand. We gaan de Brugstraat in. Aan de overkant van de Vecht staan aan beide zijden van de weg groene houten banken. Een goede plek om de van huis meegenomen koffie te nuttigen. De zon breekt door.

 

De weg slingert mee met de Vecht. Aan de overkant staan fraaie landhuizen. Nieuwersluis, het volgende dorp, stelt niet veel voor. Er is hier een vrouwengevangenis. Naast de penitentiaire inrichting staat een rijtje arbeiderswoningen, vroegere woningen van de gevangenbewaarders. Die konden lopend naar hun werk.

Loenen aan de Vecht lijkt in vele opzichten op Breukelen, maar is veel rustiger. Ook hier is een brug over de Vecht en heet de straat voorbij de ophaalbrug ook de Brugstraat. We fietsen verderop op een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en het spoor. De N201 is een drukke weg. Wij rijden hier een stuk langs, over het fietspad. Pas vóór Uithoorn buigt de N-weg af en rijden wij op het fietspad van de vandaag erg rustige ‘oude’ N201 door het centrum van Uithoorn.

Kudelstaart is de plaats van mijn voorouders aan vaders kant. Diverse generaties woonden en werkten hier als dagloner bij boeren of als visser op de Westeinderplassen. Daar moet ik in dit dorp altijd even aan denken, zonder dat ik iemand uit Kudelstaart ken of gekend heb.

Fietsen met broer Bert. Lisse, Bilderdam, Breukelen, Loenen aan de Vecht, Uithoorn, Kudelstaart, Lisse, 90 km.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: