Home » 2021 Fietsen en wandelen » Rondje Haarlemmermeer

Rondje Haarlemmermeer

Donderdag 23 juli 2021.

Tegen de klok in fiets ik de Kaagbrug over richting Buitenkaag. Ik passeer Gemaal Leeghwater. Een lange rij wachtende auto’s en fietsers  staat bij het pont naar Kaagdorp. Voorbij het dorp Leimuiderbrug ligt aan de overkant van de Ringvaart een groot meer, de Westeinderplassen. Tussen het dorp Aalsmeerderbrug en Oude Meer is de ringdijk nu een fietspad tot aan Schiphol-Oost. Aan de andere kant van de ringvaart ligt het Amsterdamse Bos. Fietsers kunnen aan de binnenkant van de ringvaart een stukje de ringdijk niet volgen, maar moeten op een fietspad rijden langs een redelijk drukke weg met links en rechts kantoren, die allemaal iets van doen hebben met Schiphol. Al snel fiets ik weer op de dijk. Veel terrassen langs de ringvaart zijn druk bezet.

In Lijnden staat nog een van de  drie historische pompgemalen van de Haarlemmermeerpolder. Er is een chique restaurant in dit complex. Het volgende dorp is Zwanenburg dat samen met Halfweg aan de andere kant van de ringvaart één gemeenschap vormt. De winkels staan in Zwanenburg, de kerken in Halfweg.

Op het terrein van de voormalige suikerfabriek is sinds kort een niet outletcentrum gevestigd. Met de auto kom je hier via de weg van Amsterdam naar Haarlem. Lopend en op de fiets kan je vanaf de Haarlemmermeer over een nieuwe brug, de Bietenbrug genoemd. Eigenlijk zou ik de ringvaart blijven volgen. Toch besluit ik over de voet/fietsbrug te gaan naar de buitenkant van de ringvaart. De dorpen Halfweg en Haarlemmerliede maken nu ook deel uit van de gemeente Haarlemmermeer.

Langs de Buitenliede fiets ik weer de kant van de Ringvaart op, maar pik ook nog een stukje landelijk Schalkwijk mee. Bij Vijfhuizen ga ik over een ouderwetse brug weer terug naar de ringdijk. Cruquius is de derde van de drie Haarlemmermeerse historische gemalen.  Hier kruis ik de drukke N201, de weg van Heemstede naar Hilversum. Nu volgt een wat minder interessant deel van de ringvaart. Ik kom door de dorpen Zwaanshoek en Beinsdorp. De weg is saai en er is weinig verkeer. Een automobilist denkt hij op het circuit van Zandvoort rijdt. De brug naar Lisse staat open om toeristische bootjes te laten passeren. Hier neem ik de kortste weg naar huis.

Rondje Haarlemmermeer fietsen, 62 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: