Haarlem

Maandag 27 september 2021

In Hillegom-Noord laat ik de Leidsestraat – de doorgaande weg naar Haarlem – achter me. Aan beide zijden van een vijver ligt een rustige straat met de naam Vincent van Goghsingel. Tegenover het verzorgingshuis Bloemswaard zijn er bouwactiviteiten. Woningbouw? Voorbij de moskee kom ik via oude smalle straatjes op de Hoofdstraat. Linnaeushof is in verband met de corona niet open. Dan rijdt ik niet meer in Bennebroek maar in Heemstede. Voorbij de villa waar destijds een Pabo was gevestigd ga ik rechtsaf over de Prinsenlaan. Links en rechts van de laan staan veel bomen. Nu ben ik op de Glip.

Het historische centrum van Heemstede is leuker dan het huidige (koop)centrum Raadshuisstraat/ Binnenweg. Vandaag kies ik ervoor om in Heemstede door deftige woonwijken te fietsen waar ik zelden of nooit eerder kwam. Een stukje voorbij de Haarlemmerhout rij ik de Kleine Houtstraat in. Hier zie je vooral leuke kleine winkels en wat restaurantjes. Niet de bekende winkelformules die je in bijna alle steden en dorpen kan zien.

Op de Grote Markt kan ik koffiedrinken op één van de terrassen. Dat doe ik niet. Ik kies er voor om aan het plein voor Haarlem Station een bakkie te doen. Hier was ooit het Indisch restaurant Indrapoera. Werkplekken zijn beschikbaar voor vijf euro per uur. Die heb ik niet nodig. In de zaak bestel ik een cappuccino en neem die mee aan tafeltje met uitzicht op het stationsplein.

De Verspronckweg is een brede weg richting Haarlem-Noord. Bij voorheen het Stoop ’s Bad op de grens van Haarlem en Overveen ga ik linksaf onder een spoorviaduct door. Niet veel later kruis ik de Westelijke Randweg onderdoor. Een stuk fiets ik op rijwielpaden langs de randweg, eerst rechts en verderop links. Bij een grote autoshowroom verlaat ik de randweg en volg dan de Leidsevaart tot in Hillegom. Nu kom ik op smalle wegen met links en rechts bollenvelden aan de westkant van Hillegom en Lisse.

Een rondje fietsen naar Haarlem, 44 km. Ik kom niet vaak in Haarlem. Toch heb ik iets met die stad. Rond 1970 woonde ik een paar jaar in deze stad.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: