Home » 2022 Fietsen » Het Zwarte Pad

Het Zwarte Pad

Woensdag 21 september 2022

Scheveningen
Wachttoren Scheveningen

Het Zwarte Pad, een locatie in stadsdeel Scheveningen, kreeg zijn naam in de jaren 60, nadat het pad verhard werd met zwarte sintels. Het is het eindpunt van buslijn 23. Hier begint vandaag onze wandeling. We gaan een kronkelpad omhoog naar de Luchtwachttoren. Deze toren werd gebouwd in de tijd van de Koude Oorlog. Hij staat op een kunstmatig aangelegd duin, bestaande uit puin van kapot gebombardeerde gebouwen van het Bezuidenhout, Den Haag.

Precies om 10.00 uur komen we aan bij de Watertoren aan de rand van Meijendel. De toren is van Dunea, het waterbedrijf van Den Haag en omgeving. Het café bij de toren gaat juist open. We lopen na de koffie door de wijk Duttendel. Deze wijk wordt in de volksmond Duitendel genoemd, omdat het dure woningen zijn die hier staan.

Het Hubertuspark is kunstmatig aangelegd in de crisisjaren van de vorige eeuw. Het hoogste punt is 30 m boven NAP.  Tussen 2004 en 2008 is hieronder de Hubertustunnel van 1.600 m lang geboord. Bij de uitgang van het park komen we langs een standbeeld van Plesman. Aan de overkant van de weg ligt het vroegere hoofdkantoor van de KLM. In 1969 trok het ministerie van Verkeer en Waterstaat hierin. Later nog een ander ministerie. Nu is het een troosteloze aanblik. Op de begane grond zijn de ramen dichtgetimmerd en boven zijn verschillende ruiten ingegooid.

De Nieuwe Scheveningse Bosjes zijn in het kader van werkverschaffing aangelegd aan het einde van de 19e eeuw. Hier is Hotelschool The Hague. De jongelui die hier studeren hebben lunchpauze als wij hier langslopen. Ze slenteren wat op straat.

Belgisch Park

In het Belgische Park, overigens geen park maar een woonwijk, zijn de straten vernoemd naar Belgische steden, zoals de Gentselaan en de Hasseltlaan. Er is een centraal plein/rotonde met de naam Belgisch Plein. Hier zie je prachtige huizen, bijvoorbeeld in de Jugendstil.

Wandelen met zus Margo, 11 km. Uit het boekje Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: