Home » 2022 Fietsen » Leiden (RL 2)

Leiden (RL 2)

Vrijdag 28 oktober 2022.

Vanaf Station Leiden Centraal wandelen we over de Rijnsburgerweg naar de route. Er staan kasten van huizen aan beide zijden van de weg. De weg ligt in de gemeente Leiden, vroeger was dit een deel van de gemeente Oegstgeest. Hier woonden heel wat bekende Nederlanders, zoals Jan Wolkers.

We gaan de Leidse Hout in, een stadspark aangelegd in het kader van de werkverschaffing voor de tweede wereldoorlog. In 1931 werd het park officieel geopend. De paden zijn bedekt met herfstbladeren. We lopen naar kasteel Oud Poelgeest. Hier drinken we een kop koffie op het terras. In de slotgracht/ de vijver staat een beeld ‘De Reiger’. Het stelt een mens voor met een kop van een reiger. Leotine Sies is de maakster van het beeld uit 1998. In Lisse staat overigens ook een beeld van de Amersfoortse kunstenares.

Midden in Leiden staat de Burcht waar twee armen van de Rijn samenvloeien. De Rijn, de Mare en de Vliet komen hier samen. Het ronde bouwwerk staat op een motte. Rond het jaar 1.000 werd het gebouwd als vluchtplek voor mensen en hun vee tegen mogelijke belagers.

Bij Station Lammenschans staat een beeld van Oswald Wenckebach uit 1961. Het stelt Cornelis Joppenzoon met kookpot voor. Het is 1574. Leiden was omsingeld door Spaanse soldaten. De watergeuzen hadden een deel van het land rond de stad onder water gezet en probeerden de Spanjaarden te verdrijven. De weesjongen glipte in oktober tijdens het beleg de stad uit, om een kijkje te nemen buiten de stad. Bij de Schans Lammen vond hij een kookpot met hutspot die door de gevluchte Spanjaarden was achtergelaten.  

Wandelen 15 km met zus Margo van het Romeinse Limespad, etappe 2


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: