Home » 2023 Fietsen en wandelen » Hertenkamp

Hertenkamp

Vrijdag 3 februari 2023.

Huys te Warmont is een kasteelachtig gebouw in een bosgebied van 23 ha in Warmond. Zijn huidige vorm is die  van een 18e-eeuwse ‘buiten’. Er zijn fundamenten gevonden uit de 12e of 13e eeuw. Tot in de 17e eeuw was het kasteel toen omringt door moes- en kruidentuinen, een boomgaard en hakhoutpercelen. De beroemdste bewoner was Johan van Duvenvoirde (1577-1645), admiraal van Holland en bevelvoerder van de watergeuzen. Na verwoesting van het Huijs door de Spanjaarden is het herbouwd met stenen van afgebroken kloosters in de omgeving. Burgemeester van Haarlem, Baron van Leijde herbouwde het kasteel in de huidige stijl.

De Klinkerbergerplas, 60 ha, is ontstaan door afgraving van een voormalig landgoed. De grond is gebruikt als ophoging van woonwijk ‘Haaswijk’ , Oegstgeest-Noord. ’s Zomers vindt je hier veel zonaanbidders, hardlopers, wandelaars en hondenbazen met hun huisdieren. Nu zie je eigenlijk alleen maar mensen met honden, hardlopers en wij. Naast de plas is het Forensisch Centrum Teylingen, in de volksmond de jeugdgevangenis in Sassenheim.

Het betrekkelijk kleine Leidsehout, 18,5 ha, is aangelegd in het kader van de werkvoorziening in de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw, zoals ook het Haagse Zuiderpark en het Amsterdamse Bos. Het werd geopend in 1931. Nog steeds is het in grote lijnen gelijk aan het plan van Klaas van Nes. Het is ontworpen ter verheffing van het volk, met speelweiden, vijvers, een HERTENKAMP en atletiekbaan. Het park is in 2009 aangewezen als gemeentelijk monument. Er is een schitterend theehuis.

Kasteel Oud Poelgeest was ooit het woonhuis van de in Voorhout geboren Leidse professor Herman Boerhave. Hier is nu een hotel gevestigd in het koetshuis uit de 19e eeuw. De gebouwen zijn omgeven door een landgoed van 10 ha. Het kasteel ontstond kort na het jaar 1300 als versterkt huis in een gebied van moerassen en poelen. Het huidige kasteel werd rond 1640 opgebouwd in de huidige stijl. De uivormige torens dateren uit de 19e eeuw.

Wandelen met zus en zwager, Groene Wissels Leiden, 16 km


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: