Home » 2023 Fietsen en wandelen » Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Dinsdag 28 februari 2023. Café-restaurant “De Pont” in Noord, daar waar de pont vanaf Station Amsterdam Centraal aankomt, bestaat niet meer. Er staan hekken omheen, waarop vermeld staat dat hier een horecabedrijf met een andere naam komt. We passeren Filmmuseum Eye en de vroegere Shell Toren, die nu A’DAM Tower heet.

Aan een dijk staan Zaans aandoende huisjes, waarover ieder jaar de Dam tot Dam renners hollen in de richting van Zaandam . In Kadoelen staat een café in zeer slechte staat, een ruïne. Hier komt een nieuw café met dijkwoning.

Tuindorp Oostzaan is een van de twee tuindorpen die tussen Wereldoorlog 1 en 2 werden aangelegd om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde volksbuurten in de Amsterdamse binnenstad. Aan het Zonneplein staat Cultureel Centrum Het Zonnehuis, opgericht vanuit de socialistische filosofie voor een gezond verenigingsleven. Wij gaan bij het plein aan de koffie bij White Label Coffee, gevestigd in wat vroeger twee winkels waren. Er zijn nog een stuk of wat winkels hier, bijvoorbeeld een bakker.

In het NSDM-gebied staan oude gebouwen van wat eerst de grootste scheepswerf van Nederland was. In 1984 viel het doek voor de werf. Jaren stonden de fabriekshallen leeg. Nu wonen en werken er kunstenaars. Ook zijn er hier leuke restaurants.

Bij de pontkade nemen we niet, wat we eerst van plan waren, de pont naar Amsterdam Centraal maar de pont naar de Houthaven. Daar vandaan lopen we naar het station.

Wandelen met Margo en Leo in Amsterdam en aansluitend in Amsterdam ten zuiden van het IJ, 16 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: