Home » 2023 Fietsen en wandelen » Gaasperplas

Gaasperplas

Donderdag 9 maart 2023

Vanaf metrostation Gaasperplas, aan de rand van de Bijlmer, lopen we een park in waar meer dan veertig jaar geleden een Floriade werd gehouden. Aan de fraaie beplanting, de bestrating met keitjes, de kronkelpaadjes en de restanten van oude bankjes is nog te zien daar hier een plantententoonstelling plaatsvond. Overigens komen we in dit park bijna niemand tegen. Vandaag staan rustige gebieden in of bij Amsterdam op het wandelprogramma, zoals Diemerweide, Diemerbos, Diemerpolder en Diemervijfhoek.

Aan het riviertje de Gaasp staat, bijna tegen de snelweg aan, een groot hotel. We gaan even kijken of hier een koffie te bestellen is. De buitendeur is open, maar daarna zien we allemaal deuren die op slot zitten. We stuiten op een mevrouw met een zwaar Amsterdams accent. Ze vertelt ons dat het hotel meerjarig is verhuurd aan twee bedrijven. Er wonen nu arbeidsmigranten. ‘Het restaurantgedeelte kan niet in gebruik genomen worden, omdat de nodige vergunningen ontbreken’.

Op een smal wandelpad in het Diemerbos staan twee ganzen naar ons te sissen. Het mannetje draait zijn nek 180 graden om, zodat je zijn agressieve snavel beter kan zien. Plotsklaps wordt Leo in zijn spijkerbroek gebeten. Met moeite kan hij uit de greep van het dier komen.

Bij de Maxis zijn we wel welkom voor een koffie. Omdat het vandaag zo nu en dan (licht) regent slaan we de Diemervijfhoek over. Van eerdere wandelingen hier weten we dat het flink drassig kan zijn. Ook zijn de paden moeilijk begaanbaar door de opdringerige begroeiing. De Diemervijfhoek, een soort schiereiland, ontstond in 1970. Toen was er grond over bij de bouw van een energiecentrale en de verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Een route wandelen uit het boekje Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam met zwager Leo, 17 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: