Home » 2023 Fietsen en wandelen » Bloemen en parfum

Bloemen en parfum

Vrijdag 17 maart 2023

Daar waar nu de Amsterdamse Bijlmer is, was een aantal decennia geleden het landelijk grondgebied van  een andere gemeente. Amsterdam heeft heel wat strijd moeten voeren om het Amsterdams te laten worden. In 1968 werden de eerste flats opgeleverd. De opzet van de aanleg van de Bijlmer was dat werken, verkeer en recreatie gescheiden waren. Autowegen werden aangelegd op verhoogde dijken. De woningen waren vooral bestemd voor de wat rijkere Amsterdammers. Al snel werd het een no-go-area. Er is heel wat opgeknapt in de Bijlmer. Er zijn flats afgebroken die plaats maakten voor nieuwe eengezinswoningen met tuintjes.

Vanaf Station Bijlmer ArenA lopen we de in de Amsterdamse Poort. Op deze straat met links en rechts winkels zie je bijna geen witte mensen. Er wordt een warenmarkt opgezet. Wij gaan aan de koffie bij 30 ML Coffee & Food. Hier spreken de meeste personeelsleden geen Nederlands. Engels is de voertaal.

Op 4 oktober 1992 stortte een El Al-vrachtvliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein Kruidberg. Er vielen 43 doden. Wij staan stil bij het monument. Er was een jarenlange discussie over onder meer de lading van het vliegtuig. Dat de lading bestond uit bloemen en parfum gelooft niet iedereen.

We komen door het mooie Nelson Mandela Park. Hier wordt  ’s zomers het Kwakoe Festival gehouden, een multiculti gebeuren. Een groepje soldaten oefent een sloot over te komen gebruikmakend van boomstammen. Erg lenig zijn deze jongemannen en een enkele jongedame niet.  Een stukje verder moeten we aan de andere kant van de A9, de Gaasperdammerweg, komen. Zo’n jaar of vier vijf geleden liepen we deze wandeling ook. Er werd toen gewerkt aan de A9 en moesten we een stuk omlopen. Nu is er een nieuwe brug gemaakt met brede trappen, omhoog en omlaag over de snelweg.

Hier heet Amsterdam Zuidoost Gaasperdam. We lopen door woonwijken en verder door de landelijke Gaasperzoom, op de grens met de provincie Utrecht. Tussen de struiken ligt een man op een kleed op zijn rug te mediteren. We storen hem niet. We maken een lus om de Gaasperplas en stappen bij Station Gaasperplas op de metro naar Amsterdam Centraal.

Wandelen in de Bijlmer, een route uit het boekje Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam, 16 km. Met zwager Leo.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: