Home » 2023 Fietsen en wandelen » Gein en Vecht

Gein en Vecht

Maandag 3 april 2023 De trein van Amsterdam naar Utrecht gaat bij het vroegere station van Abcoude via een korte tunnel onder de Gein door. Het niet meer als station in gebruik zijnde gebouw is nu Hotel De Witte Dame. Aan de andere kant van de betonnen bak voor de treinen wandelen we nu langs de Gein. Onze route gaat hier over een smalle kronkel-asfaltweg met weinig verkeer. Fort Nigtevecht is alleen op zaterdag en zondag geopend voor een bezoek aan het herinneringscentrum en/of een kopje koffie. We lopen een stukje verder langs het Amsterdam- Rijnkanaal. Dan komen we bij de flink hoge voet- en fietsersbrug. Die is hier vanaf 2018. Aan de zuidkant gaan we over de hellingbaan voor fietsers omhoog en aan de andere kant via een trap voor voetgangers naar beneden.

In Nigtevecht drinken we koffie bij de Dorpskamer. Dit was voor 2017 een peuterspeelzaal. Nu is hier onder meer een koffie-inloop voor dorpsgenoten. Een man repareert een naaimachine en een vrouw schildert een paard. Verder zijn hier nog een stuk of wat vrijwilligsters en bezoeksters. Druk is het er niet. Ook is er een dorpsbibliotheek en aan de achterzijde een sportzaal. In het dorp is ook een eetcafé maar die is nu niet open.

Aan de Dorpsstraat staan fraaie monumentale huizen. In de Gouden Eeuw ontdekten welgestelde Amsterdamse kooplieden de rivier en brachten er de zomer door. Bij een villa zien we goudkarpers zwemmen in de sloot tussen de straat en woning. Van de eigenaar/bewoner van het huis horen we dat hij ze hier heeft uitgezet. Ze kunnen de sloot niet uit en er wordt regelmatig vers water vanuit de Vecht ingelaten.

Bij boerderij Overdam lopen we over het erf en komen op een graspad door de Aetsveldsche Polder. Voordat we de stad Weesp inlopen komen we op het Molenpad. Hier staan houten huizen, die Zaans aandoen. Deze huizen worden ook wel kringenwetwoningen genoemd. Woningen mochten alleen van hout zijn binnen een straal van 300 meter van een fort. Pas in 1963 werd de kringenwet ingetrokken.

We lopen met volle zon door de mooie binnenstad van Weesp en langs de Vecht hier om later bij het station uit te komen. Hier stappen we op de trein.

De NS-wandeling Gein en Vecht wandelen met zus en zwager, 15 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: