Home » 2007 Hanzefietsroute » Dag 13. Naar Zempin

Dag 13. Naar Zempin

Archief

Kalender van berichten

september 2007
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Weblogstatistieken

  • 78.746 hits

Heringsdorf, zondag 2 september 2007

Fietsen van Groningen naar Polen

Afgelopen nacht heb ik in de jeugdherberg van Greifswald geslapen. Greifswald  is een Hanzestad, die ook nog een tijd een deel heeft uitgemaakt van Zweden. Op een muur in de stad staan diverse jaartallen met gebeurtenissen daarbij. Bij 1945 staat: De stad is gespaard gebleven, omdat het zich zonder strijd heeft overgegeven aan het rode leger.

Er is een domkerk, de Sint Nicolaaskerk. De buitenmuren mogen best eens een keer worden opgeknapt. In de straten zijn hier een daar schoenschrapers te zien bij voordeuren van woningen. Dus: Niet alleen in Antwerpen, Kees!

Greifsw_holl_brug_bij_wieck

Hollandse brug bij Wieck

In de buurt van de ruïnes van het klooster Eldena, de plek waar  Greifswald ooit is ontstaan, maak ik een foto van een mooie Hollandse ophaalbrug. In de haven worden roeiwedstrijden gehouden en ook de hengelclub is present. Het is zondag. Je kunt het merken aan de activiteiten.

Een kleine pad kruist mijn pad. Een tijdje later nog eens. Zeer waarschijnlijk een andere.

Hanze_204

In Wusterhusen ga ik naar het oosten wat van de kustweg. Maar eerst is het nu tijd voor een boterham; het is rond 12 uur. De stad lijkt uitgestorven. Je kunt er op straat een kanon afschieten. Alles is dicht.

Wolgast was vroeger een heel mooie stad, staat in het boekje. Peter de Grote, zou hier aardig huisgehouden hebben. Ik drink aan de haven vlak bij een karakteristieke brug thee. Een Duits echtpaar vertelde mij dat zij ooit in ′Den Bosch, in Noordwijk en in Aalsmeer zijn geweest. Aalsmeer was echter wel heel lang geleden. Dat telt eigenlijk niet mee, vinden ze.

Vanuit Wolgast ga ik naar het noorden, naar Karlshagen en vandaar naar het zuidoosten over het eiland Usedom. Usedom is een smalle strook van een serie eilanden. Zeg maar: Texel, Terschelling, Schiermonnikoog, enz. op een rij en aan elkaar geplakt.

In Zempin, de volgende plaats na Zinowitz, stap ik op de trein. Mijn batterij begint voor vandaag op te raken. De lucht ziet er ook nogal donker uit. Ik stap op de trein naar Heringsdorf. De trein is hier van het light rail concept en stopt bij ieder dorp, hoe klein ook. De dochteronderneming van de Duitse Spoorwegen, die de zaak runt, heet UBB, Usedomer Baden Bahn. Je kunt een kaartje kopen bij de conductrice.

Heringsdorf_dw_bier

’s Avonds in Heringsdorf

De jeugdherberg van Heringsdorf ligt halverwege Heringsdorf en Ahlbeck, vlak bij het strand. Ik boek er voor twee nachten. Morgen neem ik een rustdag en ga dan op de fiets zonder bepakking naar Swinousjscie (Swinemunde) in Polen aan de andere kant van de grens. Ook wil ik het centrum van Heringsdorf nog even bekijken.

Even na 19 uur ga ik naar de promenade om iets te eten. In de grasstrook voor een hotel wordt een BBQ georganiseerd en is er life muziek. Dit weekend is er het jaarlijkse promenade-feest. Ik neem een reuze shaslik en een halve liter donker Rostocker bier. Gezellige muziek uit vroegere jaren, zoals van Johny Cash. De muzikanten zien er wat verlopen uit en drinken tussen de nummers door stevige slokken van de halve literglazen bier. Ik raak aan de praat met een man uit Sachsen. Hij is hier voor vier weken voor zijn gezondheid in een kuuroord. Vandaag was hij heel Usedom door wezen fietsen, heen en terug. Volgens hem is dat 90 km. Ik blijf hier ongeveer anderhalf uur. Het wordt langzamerhand frisser.

Als ik ´s avonds 20 minuten op mijn kamer ben, arriveert mijn kamergenoot. Dat is ook een fietser. Hij woont in West-Duitsland, in Frankfurt am Main. Hij gaat morgen met zijn fiets richting Berlijn. Hij heeft geen landkaart en stippelt zijn route uit op een heel klein kaartje in het adressenboek van de Duitse Jeugdherbergen. Hij heeft slechte ogen en heeft er daarom een loupe bij nodig.

Vandaag 72 km. Tot en met 1.050 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: