Home » 2008 Naar Brussel en terug » (B-4) Paleis van Justitie

(B-4) Paleis van Justitie

In Brussel, eerste volle dag.

Vrijdag 22 augustus 2008

Vandaag zijn de wijken Zavel en de Marollen aan de beurt. Zavel is een verbasterd Frans woord en betekent zand. De grote Zavel is een plein omgeven met antiekwinkels en dure modezaken. In Zavel woonden en wonen de rijkere mensen. De Marollen is van oorsprong een wijk van wevers, lakenarbeiders en vrouwen van lichte zeden.

.

Brussel_077a

Voor de bouw van het Paleis van Justitie, een gebouw groter dan de Sint Pieter in Rome, moesten 1.000 arbeiderswoningen van de Marollen worden onteigend en afgebroken. De meeste bewoners wisten niet waar ze naartoe moesten toen ze uit hun huizen werden gezet. Een kapper pleegde zelfs zelfmoord. De bouwmeester van dit ambitieuze plan, de heer Joseph Poelaart werd de skieven architect genoemd. Halverwege de negentiende eeuw werd het gebouw neergezet in een mengeling van stijlen van Egyptisch naar classicistisch.

Brussel_102a

Op het Vossenplein wordt dagelijks een rommelmarkt gehouden. Als wij hier in de loop van de middag passeren is de markt al afgelopen. Vuilnisauto′s vegen het plein aan en Belgen van buitenlandse afkomst zoeken in de stapels rommel naar spullen die ze kunnen gebruiken.

Brussel_127a

Op veel plekken komen we afbeeldingen van striptekeningen tegen op kale muren van huizen en winkels. Zie mijn apart bericht met foto’s van strips. Ook zien we een aantal blokken nieuwe sociale huurwoningen. Hier spelen veel vooral gekleurde kinderen.


1 reactie

  1. Anoniem schreef:

    leuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: