Home » 2010 Fietsen naar Mâcon » (17) Met de trein terug naar huis

(17) Met de trein terug naar huis

Archief

Kalender van berichten

augustus 2010
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Weblogstatistieken

 • 78.715 hits

S

Dag 17. Per trein terug vanuit Mâcon, zondag 1 augustus 2010.

Het hele verhaal met foto’s van deze fietstocht kan je zien via deze link

https://dickwalraven.blog/category/2010-fietsen-naar-macon/

Nog even de voie bleue naar Mâcon over het fietspad dat boven het water van de Saône is gebouwd en onder de Pont St. Laurent doorgaat. Even zitten op een stenen zetel aan de promenade langs de rivier en daarna een jus d′orange in de schaduw op een terras met uitzicht op de Saône.

Ik neem een trein twee uur eerder dan de planning van de Treinreis- winkel. Op station Lyon kom ik een boze Nederlandse fietser tegen. Hij gaat niet verder, maar neemt nu de trein naar Spanje. Hij is genaaid door een fietsenmaker in Beaune en heeft diverse keren veel meer km′s moeten fietsen dan gepland omdat onderkomens inmiddels niet meer bestaan. Hij maakte gebruik van hetzelfde  routeboekje (Benjamins, Van Eindhoven naar Barcelona) als ik en verwijt de schrijver veel onvolkomenheden. Ik wens hem toch nog een prettige reis.

In Genève heb ik nu ruim twee uur overstaptijd. Daarom even naar het Meer van Genève. Als ik de fontein zie spuiten, herinner ik me een eerdere keer dat ik hier was samen met Joke. Dan het lastige van de Zwitserse frank. Je kunt hier wel met euro′s betalen, maar dan krijg je van die stomme franken terug. Toch maar wat eten, wat drinken en drinken mee voor in de trein. Op een groot scherm staat dat het hier 28 graden is en in Basel zelfs 30 graden.

De treinreis van Genève naar Basel laat een mooi stukje Zwitserland zien. Er is veel ‘meer’ te zien, eerst een stuk langs het Meer van Genève, later het Meer van Neufchateâu en dan de Bielersee. We gaan door een spoortunnel van 8,5 km lang en komen daarna in Moutier. Dan zitten we op een hoogte van 535 m. Hier vandaag gaat de trein verder omhoog, regelmatig door tunnels.

Als de trein na een stop weer optrekt halen we langzaam een andere trein in, die dezelfde richting op rijdt. De machiniste van die trein heeft de twee deuren van de locomotief opstaan.  We rijden door verschillende taalzones, eerst Frans, daarna Duits, daarna weer Frans en tenslotte weer Duits. Het valt me op dat op de display in de trein het volgende station wordt aangegeven in het Frans in de Franssprekende delen als ‘dernière arrêt’ met plaatsnaam en in Duitstalige delen als ‘naechste Halte’ met plaatsnaam. Het zelfde geldt voor de ingeblikte stem die het komende station aankondigt. Ik zou het logischer gevonden hebben als het gebruik van Frans en Duits na enkele minuten zou verspringen naar de andere taal en dat de stem het volgende station tweetalig zou weergeven.

In Basel spreek ik met een stel uit Zutphen. Ze waren op fietsvakantie met een tweejarig kind. Terwijl Leonor voorop de fiets bij haar moeder zat, kwamen moeder en kind ter val en moest het kind voor enkele dagen worden opgenomen in een Frans ziekenhuis. Nu gaan ze zo snel mogelijk naar huis. Familieleden zullen de fietsen later ophalen.

De treinreis vanuit Basel door Duitsland naar Nederland wordt vooral in het donker afgelegd. Na een halve dag en een nacht treinen neem ik op maandagmorgen om half tien een kop koffie op Utrecht Centraal

Het was weer een mooie fietsvakantie. Montmédy Mâcon

 

 

km acc
1 Eindhoven Diest 94 Ca
2 Diest Namen 96 JH
3 Namen Houyet 52 Ca
4 Houyet Bertrix 64 B+B
5 Bertrix Montmédy 85 Ca
6 Montmédy Verdun 63 JH
7 Verdun St.Mihiel 42 JH
8 St.Mihiel Toul 56 H
9 Toul Nancy 58 JH
10 Nancy Sanchey 88 Ca
11 Sanchey Port-s-S 78 Ho
12 Port-s-S Lamache-s-S 108 B+B
13 Lamache-s-S Changny 87 Ca
14 Changny Cluny 67 B+B
15 Cluny Mâcon 36 Ho
16 Mâcon Mâcon 48 Ho
Totaal km 1122
samenvatting 5 x Ca
4 x JH
4 x Ho
3 x  B+B

4 reacties

 1. rokkie schreef:

  Vader en zoon of niet het is gewoon mooi
  De schotten zouden eens meer naar het vaste land moeten komen dan zou men hier ook zien dat een rok niet alleen voor de dames is

 2. josust schreef:

  Het was weer een prachtige fietstocht; wel knap hoor zo’n eind fietsen; dick moet maar eens mee doen met de tour de France.
  Kon veel herkennen bij het lezen van het verslag van de tocht en de mooie foto’s.
  De foto’s van de vlinders moeten weer naar
  “National Geographic”.

 3. Kim Klemann schreef:

  Leuk,
  🙂
  ik heb je gevonden.
  Heb je een goede reis gehad?
  wij wel.
  groetjes van Kim

 4. Leo Walraven schreef:

  DICK,
  Je zegt wel dat het vader en zoon zijn, maar volgens mij heeft het design de rokken iets te maken met de familie. Beide heren hebben echter een ander desigh. Dus zou het volgens mijn logika geen vader en zoon zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: