Home » 2011 La France » [24] Abdij

[24] Abdij

S

Zaterdag 21 mei 2011

La France, fietsen dwars door Frankrijk van zuidwest naar noordoost. Dag 23, van Polleur (B) naar Maastricht, 65 km. Tot en met vandaag 1.682 km

Als ik me installeer in de eetzaal vraagt de mevrouw van het hotel. ‘Wilt u er een eitje bij?’  Dat wil ik wel. Even later komt ze met een zeer kort gebakken eitje op een schoteltje aanzetten. Ik eet het wel op maar had een gekookt ei verwacht. Verder een prima ontbijt tussen Franse automannen en -vrouwen die dit weekend gaan racen of erbij zijn in Francorchamps.

Limbourg is de eerste grote plaats waar ik door heen kom. Ik besteed er niet veel aandacht aan. Alleen kan ik niet overal de GPS-track volgen in verband met eenrichtingstraten, maar dat wijst meestal zichzelf wel.

‘Clermont is het bezoeken waard’,  zegt de schrijver van het routeboekje. Ik wil daar best even op het terras zitten tegenover de indrukwekkende kerk, maar het terras is om 10:50 uur niet open en het ziet er ook niet naar uit dat het tien minuten later wel open zal gaan. Vier Katwijkse fietspelgrims, vandaag aangekomen in België, komen tot dezelfde conclusie. Ik ga weer door.

Toevallig kom ik later terecht bij de Abdij de Val-Dieu. Daar zou je zo voorbij rijden. Er hangen geen vlaggen of andere opzichtige aanduidingen. Het is een prima plek om even op te steken. De terrassen zijn gezellig. Er zitten allerlei Nederlanders, Belgen en Duitsers die op deze zonnige dag een stukje aan het rijden zijn met auto, motor, racefiets of fiets. Met een docent van Hogeschool Zuyd en zijn dochter heb ik een gezellig gesprek.

Bij Neufchâteau neem ik een iets andere route dan in het boekje vermeld. Het is niet ver meer naar Nederland. Net in ons eigen land zie ik het Withoes. Daar startten Bert en ik jaren geleden het Fietserpad, de fietsvariant van het Pieterpad.

In Maastricht fiets ik onder meer langs het Gouvernement en het Bonifantenmuseum. Ik kom uit bij de middeleeuwse brug over de Maas. Daar ben ik bijna bij het station Maastricht.

In verband met baanonderhoud mag ik van Sittard naar Weert van de Spoorwegen met de bus. Gelukkig kan de fiets ook mee op zijn zij onderin die bus.

Rond 18:00 uur ben ik weer thuis. Het was weer een mooie fietstocht met over het algemeen best weer.


3 reacties

 1. Dré Verheggen schreef:

  Hallo Dick,

  Mooie verslagen van je fietstocht! Leuk dat ik en mijn dochter ook vernoemd worden in het verslag van de laatste dag. Het was inderdaad een leuke ontmoeting waardoor ik weer nog meer van plan ben geworden om ook een keer de tocht naar Santiago te gaan maken. Bij het Withoes vroegen wij ons al af of je wel het fietspad zou gaan nemen maar gelukkig las ik dat je je op dat moment herkende en voor het Pieterpad koos.

  Prettige vakantie binnenkort met je vrouw en daarna leuke fietstocht vanuit Berlijn!

  Groeten, Dré

 2. Leo Walraven schreef:

  Ik heb genoten van je web.log. Rust lekker uit en gezellig dat jullie weer samen zijn. Joke ook een dikke kus, Leo

 3. Roel schreef:

  Welkom thuis, pap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: