Home » 2011 La France » [23] Spa Blauw

[23] Spa Blauw

S

Vrijdag 20 mei 2011

La France, fietsen dwars door Frankrijk van zuidwest naar noordoost. Dag 23, van Cherain (B) naar Polleur (B), 67 km. Tot en met vandaag 1.617 km

In Bastogne hebben ze een tank in het centrum staan. Hier in Cherain hebben ze een stuk geschut staan in het parkje ter ere van de omgekomen jongemannen in de eerste en tweede wereldoorlog. Een boom in dit parkje is om een muurtje heen gegroeid.

In Lierneux drink ik koffie in Café des Sports samen met vier Santiago-fietsers uit de gemeente Oost-Gelre (Groenlo). Eén van deze vier mensen kent mijn weblog, omdat ze dikwijls googelt naar reisverslagen op internet. Ze vindt het leuk om Dick Walraven nu eens in het echt te zien.

De tocht gaat vandaag grotendeels door een mooie bosrijke omgeving door het dal van het riviertje de Lienne. Het beekje stroomt dan eens links en dan eens rechts langs de weg. De ene keer wat dichterbij dan de andere keer.

Mijn middagpauze neem ik vandaag in Chevron. Het is niet druk, alleen de bazin en haar dochter zitten op het terras te eten als ik aankom. Het is voor hun het sein om wat te gaan doen. De vrouw maakt een tosti klaar en haar dochter zorgt voor een café filtre. Ik wist niet dat die dingen nog bestaan in België. Het is een gewoon steen kopje met daarbovenop een plastic bakje, waarin een filtertje met daarop gemalen koffie.

Er staat vandaag wel een bult op het programma en wel die van Stoumont. Als ik over het hoogste punt heen ben kom ik in La Reid. In dit dorp is een watertap geïnstalleerd op het pleintje bij de VVV. Er is een bordje aan bevestigd met woorden die aangeven dat het drinkbaar water is wat hieruit komt. Er is een kleine uitdaging. Er is nergens een knop of sensor te vinden, waardoor de tap water gaat geven. Ik kijk nog eens goed om me heen en zie dat er ook een kruidenierswinkeltje is in dit dorp. Ik voel aan de deur. Ja, hij is open. Ik koop een anderhalve literfles bronwater. Ze hebben hier maar één merk, namelijk Spa. We zitten hier op ongeveer vijf kilometer van het dorp Spa. Dus zo vreemd is dat niet. Het probleem voor mij is dat de Spa-fles iets te lang is en daarom niet in mijn flessendrager past. Dan maar ergens in een tas gepropt.

De laatste kilometers naar mijn hotel in Polleur, fiets ik samen op met een jongeman op een racefiets. Hij is van hier en zoekt wat gezelligheid, denk ik. Hij vertelt dat hij in het weekend naar de Porche-races gaat kijken in Francochamps; dat is hier ook vlakbij.

Polleur ligt in het dal van de Hoegne. Hoog over dit dal heen gaat snelweg A27/E42 van Verviers naar Trier. Het lijkt wel of we hier in Oostenrijk zijn. Er loopt een langeafstand pad door het dorp. Na het avondeten loop ik een stukje van die route en kom langs de historische brug over de Hoegne.


1 reactie

  1. Henk Postma schreef:

    hallo Dick, hier dan een bericht uit Rijnsburg, een leuk stukje van het wandelpad, wij zijn die dag doorgelopen naar Holten en vandaar weer terug gereden met de auto naar Arnhem waar we sliepen in NH Arnhem de volgende dag zijn we naar Rijssen gereden en vandaar met de trein die klaar stond dus net op tijd. met de trein zijn we naar Borne gegaan, en in door een prachtige natuur met veel rijp en lichte sneeuw op de bomen terug gewandeld naar Rijssen. onze volgende etappe word Holten Deventer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: